Uloga Kancelarije visokog predstavnika (OHR) se tokom godina mijenjala, a to je uvijek bio naš plan: dovesti Bosnu i Hercegovinu do tačke u kojoj visoki predstavnik više neće biti potreban, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje visoki predstavbnik Valentin Inzko.

“To je i dalje plan, ali još nismo došli do te tačke. A osnovni razlog što još nismo došli do te tačke je u tome što je politička elita ove zemlje ne samo uzaludno potrošila deset godina nego pri tome još i osporava neke od temelja Mirovnog sporazuma i, naravno, ne ispunjava jasno definirane uslove za zatvaranje OHR-a, poznate kao program 5+2”, kazao je Incko.

Najavio je da će njegova Kancelarija nastaviti da pomaže naporima usmjerenim ka postizanju napretka, ali neće biti vraćanja na raniji pristup gdje je OHR vodio procese i osiguravao napredak kada vlasti to nisu uspijevale omogućiti.

“Isto tako, ukoliko bilo koja politička stranka nastavi s prijetnjama usmjerenim na osporavanje Mirovnog sporazuma, bit će potrebno rješavati i to pitanje. Nećemo imati atmosferu u kojoj nema pravila i gdje političari ne moraju poštivati Mirovni sporazum”, poručio je Incko.

Ponovo je ocijenio da je održavanje referenduma o odlukama Suda i Tužilaštva BiH, koji najavljuje predsjednik RS-a Milorad Dodik neustavano, što je on vrlo jasno rekao i u izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a.

“Agencije za provođenja zakona imaju ključni značaj u borbi protiv kriminala, uključujući i organizovani kriminal i korupciju, kao i za osiguranje sigurnog okruženja za građane Bosne i Hercegovine. Efikasne i moderne policijske snage su neophodan instrument i stoga ne može biti nikakvih kompromisa oko efikasnosti, profesionalizma i istinske nezavisnosti od nepropisnog političkog uplitanja u poslove policije. Pored moje ocjene da referendum predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, svih 28 ministara spoljnih poslova zemalja EU, velika većina članica Savjeta sigurnosti UN-a, te premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, izrazili su protivljenje referendumu. Trebamo li zaključiti da su svi oni u krivu, a samo Milorad Dodik u pravu”, kazao je Incko.

FENA