Poslije odluke srpskog premijera Aleksandra Vučića o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, na izbore bi prije vremena mogli i građani RS, jer za to postoji politička volja u većini stranaka!

Predstavnici najvećih parlamentarnih partija u Srpskoj kategorično tvrde da su spremni za eventualne prijevremene izbore, pri čemu su i vladajuće i opozicione stranke uvjerene da će trijumfovati.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović kaže da se najjača vladajuća stranka apsolutno ne plaši provjere povjerenja kod građana, jer bi se na njima potvrdilo da ova stranka uživa najveću podršku.

– SNSD je konsolidovan i spreman za eventualne prijevremene izbore. To pitanje je aktuelizovao tzv. Savez za promjene koji, u stvari, nema odgovor na održavanje prijevremenih izbora. Oni su pokazali neprincipijelnost i nedosljednost u sprovođenju politike koju su obećali građanima RS, a njihov jedini cilj jeste rušenje predsjednika Srpske i njenih institucija, a ne program razvoja i rada institucija RS – kaže Petrović.

Hrabrost

I predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da SDS apsolutno podržava održavanje prijevremenih izbora i nema nijednog razloga da ih se plaši. Međutim, Miličević je uvjeren da SNSD nema ni želju ni volju da ide na prijevremene izbore i smatra da ih zbog toga najvjerovatnije neće ni biti.

– SNSD neće i ne smije na prijevremene izbore, a što se tiče SDS-a, mi imamo sve elemente da idemo na prijevremene izbore. Aktuelna vlast nema legitimitet, jer je formirana mimo volje naroda i uz podršku tzv. papaka. Pored toga, vlast je u međuvremenu potreslo još nekoliko krupnih afera, računajući i ovu posljednju u vezi sa pljačkom u režiji pripadnika Specijalne policije. Dakle, postoje svi elementi da se preispita, i samo onaj ko je hrabar i siguran ući će u izbore, a SNSD i njegovi sateliti nemaju te hrabrosti – kaže Miličević.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Miroslav Brčkalo kaže da su prijevremeni izbori već trebali da budu održani, jer od konstitutivne sjednice ovog saziva NSRS i kupovine poslanika aktuelna vlast nema legitimitet.

– Ova vlast je takozvana, jer nema legitimitet i zato smatramo da su prijevremeni izbori do sada već trebali da budu održani. PDP je poslije izbornog sabora izašao jači i jedinstveniji, zadovoljni smo stanjem na terenu i apsolutno smo spremni za izbore – kaže Brčkalo.

On ističe da PDP ne podržava eventualnu namjeru da izbori i referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH budu održani istoga dana, jer bi to bio pokušaj zloupotrebe.

– Što se tiče stalnih priča i stalnih laži iz vladajućih krugova o navodnim tajnim planovima za rušenje vlasti, oni ne postoje, jer će ova vlast sama sebe srušiti. Oni treba da se plaše vlastitog naroda koji su doveli na ivicu gladi – kaže Brčkalo.

Nisu isti motivi

Za razliku od predstavnika SNSD-a, SDS-a i PDP-a, generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić ne pokazuje pretjerani entuzijazam za eventualno održavanje prijevremenih izbora. On kaže da razlozi i motivi zbog kojih je premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio da ide na vanredne izbore nemaju pretjerane veze sa stanjem u RS, odnosno BiH.

– Mi moramo ispuniti mnogo zakonskih pretpostavki da bi mogli biti raspisani vanredni izbori na nivou BiH i vjerujem da će se time baviti interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH – kaže Rodić.

Na pitanje da li podržava održavanje prijevremenih izbora za Narodnu skupštinu RS, Rodić kaže da postoji zakonska mogućnost da predsjednik RS raspusti NSRS, ali da o tome nije bilo zvaničnih razgovora na nivou vladajuće koalicije.

NDP: I predsjednički i parlamentarni izbori

Kada je riječ o prijevremenim izborima, najoštrija je partija Dragana Čavića koja je prije dva dana pozvala predsjednika Srpske Milorada Dodika da podnese neopozivu ostavku i tako omogući raspisivanje prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

– Pozivamo Milorada Dodika da odmah podnese ostavku i stvori uslove za prijevremene izbore za predsjednika Srpske i Narodnu skupštinu RS, kako bi se višegodišnja vladavina režima okončala demokratskim izborima, pobjedom demokratije i narodne volje, umjesto pobjede kriminala, sukoba i nasilja u kojem smo svi žrtve Dodikovog autokratskog režima – saopšteno je iz NDP-a.

Press