EU treba da pokrene dijalog sa Rusijom, uprkos američkoj “politici inaćenja”, koja jača islamizam u svijetu – ocjenjuje italijanski list “Đornale”.

Zemlje EU treba da vode samostalnu politiku u odnosima s Rusijom, jer vanjska politika SAD, koja je usmjerena na sukob sa Rusijom i borbu sa režimima na Bliskom istoku, ne donosi pozitivne rezultate.

Analitičar Frančesko Alberoni napominje da su Evropljani podržali Amerikance, čak i kada su poslije raspada SSSR-a SAD nastavile hladni rat protiv Rusije, prijeteći joj putem NATO-a.

Unija je podržala Vašington i kada je uveo sankcije Rusiji i Krimu, odvajajući Moskvu od Evrope, čiji je ona dio oduvijek, kako u političkom, tako i u kulturnom smislu.

Amerikanci nisu primijetili strašnu prijetnju koja dolazi od islamizma i zato su se nastavili boriti protiv onoga ko je mogao biti njihov prirodan saveznik – protiv Rusije, ocjenjuje Alberoni.

Takođe, Amerikanci su vodili borbu protiv svjetovnih režima Sadama Huseina, Muamera Gadafija, i sada, Bašara al Asada, ali su na vlast poslije toga uglavnom dolazili islamisti.

“Šta u takvoj situaciji možemo učiniti mi, Evropljani, obični građani? Možemo pokušati promijeniti tu atmosferu nepovjerenja prema Rusiji. Možemo sve podsjetiti da pripadamo istoj civilizaciji”, zaključuje Alberoni.

SRNA