Možda vam se čini da su lekari čarobnjaci i da gataju iz dlana, ali oni pogledom na prste mogu zaista da vide mnogo više i preciznije od koliko vam je duga linija ljubavi.

Evo kako da primetite preko vaših ruku da niste u dobrom zdravstvenom stanju

1. Plavi vrhovi prstiju

Mogu biti znak loše cirkulacije i česti su kod Rejnaudovog sindroma – bezopasnog poremećaja kod kojeg su kapilari na ekstremitetima preosetljivi na promene temperature. Prsti mogu čak i da pocrvene ili pobele, a ponekad ih prati i bol i trnci.

2. Nabori

Brojne uzdužne, paralelne bele linije ili nabori na noktu mogu da budu znak da ste preboleli težu infekciju ili rak. Glavni razlog je to što nokti prestaju rasti tokom bolesti.

3. Blijeda podloga nokta

Ako nežno pritisnete nokat, podloga pobeli. Čim pustite, vrate ružičastu boju. No ako ostanu beli još neko vreme, ili su bledi sve vreme, možda patite od anemije. Zbog dugoročnog nedostatka želeža (ili crvenih krvnih zrnca) nokti mogu da postanu blago konkavni, a drugi simptomi su čest umor i vrtoglavica.

4. Drhtanje ruke

Previše kafe, teškoba i stres, te neki lekovi (primera radi oni za astmu i antidepresivi) mogu da izazovu kratkoročno drhtanje. No, ako se tremori javljaju često, bez objašnjenja, posetite doktora. Možda patite od esencijalnog tremora, neuološkog poremećaja koje je često nasledno. Progresivno je, ali ne skraćuje život. No možda je drhtanje ruke i rani znak Parkinsonove bolesti.

5. Tamne crte

Pruge tamnog pigmenta u podlozi nokta razlog su da posetite doktora – u retkim slučajevima reč je o melanomu, najsmrtonosnijem obliku raka kože.

6. Zadebljani, “kuglasti” prsti

“Kada su kraj prsta i nokat kuglasti i nalikuju bubnjarskoj palici u ekstremnim slučajevima reč je o bolestima pluća uključujući cističnu fibrozu i rak pluća” upozorava doktor Ričard Rasel. “Zadebljanje se javlja i kod ozbiljnih srčanih problema pa svakako posetite doktora” savetuje doktor Rasel.

7. Crvene mrlje na dlanovima

Moguće je kako je posredi palmarni eritem, koji je znak poremećaja rada jetre, najčešće ciroze ili masne jetre, a u svakom slučaju je dobar razlog za posetu doktoru. Upala jetre vremenom rezultuje povišenom razinom hormona zbog čega se šire žile u dlanovima i stopalima.

8. Otečeni prsti

Mogući su brojni uzroci: previše soli u prehrani, PMS i blaga dehidracija. No, oticanje i ukočenost prstiju mogu biti znakovi ozbiljnijih problema poput hipotireoze i reumatskog artritisa. Spomenite lekaru prilikom iduće posete.

9. Znojni dlanovi

Možda su rezultat stresa, ali ako je često mogu biti znak i hipertireoze. Preterano aktivna štitna žlezda ubrzava metabolizam pa vaše telo proizvodi i više topline.

10. Prsti koji se grče prema unutra

To je glavni simptom Dupejtrenove kontrakcije, kako se naziva zadebljanje tetive koja se proteže od vrha prst do dlana. Najčešća je kod malog prsta i prstenjaka. Razlog može da bude i preterano uzimanje alkohola, dijabetes ili povreda. Ponekad je potrebna i mala operacija kako bi se prsti ispravili.

11. Promena boja noktiju

Žućkasti ili zelenkasti nokti znak su gljivične infekcije. Ako se pojavljuju stalno, to može biti znak dijabetesa. Šećerna bolest slabi imunitet i cirkulaciju što znači da je razmnožavanje gljivica i bakterijama puno lakše.

12. Zadebljani članci

Tvrdo, žućkasto zadebljanje na člancima koji se vidi kada stisnete šaku mogu biti naslage holesterola, i jedan su od znakova potencijalno smrtonosnog stanja porodične hiperkolesterolemije. Ljudi sa ovim genetičkim poremećajem se rode s visokom razinom holesterola, te su pod povećanim rizikom od srčanog udara već u mladoj dobi. Procenjuje se kako jedna od 200 osoba pati od ove bolesti, a često nije dijagnostifikovana.

24sata