Stručna javnost u Republici Srpskoj šokirana je tvrdnjama profesora sociologije na Univerzitetu u Zenici Zemira Sinanovića, koji je u svojoj knjizi “Ubice u ratu, samoubice u miru” došao do “epohalnog” otkrića da je povećan broj samoubistava u RS nastao kao posljedica zločina počinjenih nad Bošnjacima!

Ocjenjujući da je Sinanović, očigledno, zalutao u nauku te da njegova knjiga zaslužuje isti tretman kao najjeftiniji propagandni pamfleti, sagovornici Pressa zaključuju da objelodanjeni rezultati “istraživanja” zeničkog sociologa ukazuju na to da je Sinanović ili neotkriveni genijalac ili pak najobičnija budala!

– Podaci koje iznosi kolega Sinanović meni su nepoznati i, najblaže rečeno, mogu se nazvati neuobičajenim. Dugogodišnjim praćenjem stručne literature i naučnih radova istaknutih sociologa, psihologa i psihijatara, koji su se bavili temom suicida, nigdje nisam našao sličan metod izvlačenja zaključaka i prozivanja cijele jedne etničke grupe da vrši samoubistva zbog navodnih zločina koji su počinjeni u građanskom ratu. To, opet, nameće zaključak da je uvaženi kolega iz Zenice ili neviđeni genije, koji je otkrio nešto potpuno novo, ili se radi o notornim glupostima koje ne zaslužuju bilo kakav ozbiljan komentar – kaže za naš list sociolog Slobodan Nagradić.

Parče zemlje

Podsjećamo, Press je u jučerašnjem broju objavio detalje s promocije Sinanovićeve kontroverzne knjige, koju je autor nedavno imao u programu Radija BIR, a na kojoj je ovaj bošnjački “naučnik”, između ostalog, izjavio da je RS “najkrvavije parče zemlje na planeti”. Sinanović je takođe ustvrdio da je svojom knjigom dokazao da broj samoubistava u Srpskoj ukazuje na to da “tamo postoji koncentrisan zločinački um i razum”, koji je, prema njegovim riječima, uzrokovao prisustvo “teritorijalnog sociopatološkog faktora”.

Od profesora Sinanovića juče smo zatražili objašnjenje njegovih stavova, ali i načina na koji je došao do svojih “spektakularnih” otkrića. Iako je naglasio da i dalje čvrsto stoji iza rezultata svojih istraživanja, Sinanović je, ipak, primjetno ublažio retoriku u poređenju s javnim nastupom koji je imao na Radiju BIR.

Novaković: To nije za komentar

Milan Novaković, načelnik bijeljinskog Centra za mentalno zdravlje i jedan od najpoznatijih neuropsihijatara na ovim prostorima, kaže da teze koje je u svojoj knjizi iznio zenički sociolog Zemir Sinanović svi oni koji se makar površno bave problemom suicida ne bi bili u stanju da prevale preko usana.

– Očigledno je riječ o običnoj propagandi, a ne o nekakvom ozbiljnom naučnom radu. Takve stvari pristojan čovjek ne komentariše – kaže Novaković za Press.

Mukotrpna istraživanja

– Istraživao sam kontinuitet samoubistava u periodu od 1985. do 2005. godine, a zatim u periodu od 1992. do 2012. Moja istraživanja su bila obimna i mukotrpna. Polaritet samoubistava pokazuje da je u RS stopa suicida od dva do četiri puta veća nego u FBiH – rekao je Sinanović.

Nakon što smo mu iznijeli zvanične podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ali i podatke MUP-a RS i Federalne uprave policije, koji demantuju njegove tvrdnje o tome da je RS “svjetski fenomen” po broju samoubistava, Sinanović je skrušeno odgovorio da je “spreman na svaku vrstu dijaloga o toj temi”.

– Znam za podatke SZO. Svaki razgovor uvijek dobro dođe i volio bih da država i društvo smognu snage da otvore širu javnu raspravu, pošto je problem suicida postao interdisciplinarna tema – poručio je Sinanović.

Press