Moj komšo poziva 36 preostalih rijetkih vrsta ptica močvarica iz Bardače kod Srpca da trajno odlete iz tog, po svemu sudeći, bivšeg prirodnog, biljnog i životinjskog rezervata!

Naime, zašto ne bi usrećile neka druga i dobronamjernija područja, umjesto da rizikuju i prave se lude, ako se zna da su u posljednjih desetak godina taj živopisni močvarni predio pod ramsarskom međunarodnom zaštitom, zbog uništavanja staništa, smanjenja vodenih površina i nezapamćenog čovječjeg nemara, zauvijek napustile čak 142 rijetke vrste ptica.

– Ljudski zločin i ekocid prema tamošnjoj flori i fauni doveo je do toga da presuši osam od 11 nekadašnjih bardačkih jezera. Preciznije, na velikim ribnjacima, gdje su svojevremeno obitavali barski pjetlić, šljuka sabljarka, bjelobrada čigra i egipatska žuta čaplja sada se, umjesto šarana, amura i tolstolobika, gaji ni manje, ni više, nego kukuruz! I to sve sa pesticidima i inim hemijskim sredstvima, kao da nigdje u Republici Srpskoj nema zaparloženih i napuštenih njiva, polja i livada na kojima bi se uspješno mogla saditi ta poljoprivredna kultura – pita se komšo.

I dok se, na primjer, u Federaciji BiH od 1995. godine štiti ekosistem i park prirode “Hutovo blato”, te od ugostiteljstva i fotografisanja ptica uzima solidan novac, Bardača kao domaće blago i evropski prirodni biser ubrzano propada, iako tamo i dalje ima dovoljno infrastrukture i ljudskih resursa za obnovu i razvoj lova, ribolova i sportsko-rekreacionog turizma.

S tim u vezi, neki stanovnici Srpca i okolnih mjesta u šali kažu da ih nemar prema Bardači i njenim pticama umnogome asocira na (štampanog) dvoglavog orla. I on je, kako vele, trajno odlepršao sa starog grba RS, kao što su to u međuvremenu učinili i čine brojni ovdašnji mladi, obrazovani i talentovani ljudi, koji su kupili jednosmjernu kartu za Zapadnu Evropu i bijeli svijet.

– Ako se u RS nastavi opšti i poslovični nemar prema svemu i svačemu, već za nekoliko decenija mogli bismo da i sami postanemo jedno veliko i zaštićeno ramsarsko područje, gdje rijetkost neće biti samo ptice močvarice i životinje, već i ljudi. Uostalom, i oni su selice, poput bardačkih ptica. Lete u “toplije” krajeve – upozorava komšo.

Press