Svetosavski bal u Beču od prošle godine uvršćen je na listu zvaničnih balova u austrijskoj prestonici, kojih ima više od 200, a ovogodišnja manifestacija, koja je održana u petak, bila je pravi praznik srpske kulture i tradicije i okupila je brojne ugledne Srbe i Austrijance.

Ova tradicionalna i prestižna manifestacija upriličena je u hotelu “Šenbrun” u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u Beču, koji su balu vratili puni sjaj i organizovali ga u duhu svetosavlja. Po veličini i glamuru, Svetosavski bal, ocijenili su prisutni, bio je jednak austrijskim carskim balovima i najprestižnija je manifestacija za Srbe u Beču i njihove prijatelje.

Ugledni gosti

Prema riječima Borislava Kapetanovića, predsjednika Zajednice srpskih klubova u Beču, ovogodišnji Svetosavski bal okupio je najveći broj gostiju do sada, a organizovan je s namjerom da mu bude vraćen značaj koji mu je nekada pripadao, te da ova manifestacija bude dostojna lika Svetog Save, čije ime nosi.

– Ovaj bal je za nas bio prije svega svetosavski, jer je okupio naše ljude. Bio je i internacionalni, jer smo imali dosta stranaca, uglednih Austrijanaca iz javnog, političkog i društvenog života, ali i naših prijatelja i kolega. Takođe, ovaj bal je bio i bečki, jer smo od prošle godine dobili rješenje da je Svetosavski bal uvršćen na spisak zvaničnih balova – istakao je Kapetanović.

Balu je prisustvovao aktuelni ministar za socijalna pitanja i potpredsjednik Vlade Austrije, Rudolf Hundštorfer, koji je prije nekoliko dana objavio i kandidaturu za predsjednika Austrije, te šef kabineta gradonačelnika Beča, predstavnici austrijskih političkih partija, ambasador Srbije u Austriji i brojni drugi. Poziv je upućen i predstavnicima vlasti u RS, ali niko nije prisustvovao, s tim da je predsjednik RS, Milorad Dodik, izrazio žaljenje što nije bio u mogućnosti da dođe, uz želju da se ova manifestacija i ubuduće slavi u duhu svetosavlja.

Povodom ovogodišnjeg, 19. Svetosavskog bala, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl je poručio da kulturna prestonica Beč posjeduje mnoga lica, a da jedno, veoma nježno i svečano, pokazuje svijet bečkih balova.

– Srpskim balom u Beču njeguje se tradicija koja ima duboke korijene u 19. vijeku i dokazuje da oduvijek postoji živahan odnos između Beča i Srbije – istakao je Hojpl.

Istorijske poruke

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je poručio da Svetosavski bal okuplja građane visoke kulture i stila, nauke i tehnologije, društvene stvaraoce, diplomate, intelektualce i druge ugledne ličnosti.

– Naš narod u Austriji, koji živi daleko od svoje rodne grude, brižljivo čuva mnoge tradicije, među kojima i tradiciju svetosavskih balova koji obiluju divnim nacionalnim i istorijskim porukama – smatra episkop.

Među pokroviteljima ovogodišnjeg Svetosavskog bala u Beču bio je i Press. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su dramski umjetnici Anica Dobra i Slobodan Ninković, bračni par pjevačica Jelena Tomašević i glumac Ivan Bosiljčić, pjevačica tradicionalnih narodnih pjesama Biljana Krstić, operski pjevač Ranko Jović i drugi.

Tradicija koja traje

Svetosavski bal je nastao kao dio obilježavanja Savindana u Srbiji. Prvi srpski bal u Beču održan je 1846. godine. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, poznati austrijski kompozitor Johan Štraus Mlađi, komponovao je “Srpski kadril” specijalno za ovaj bal, koristeći srpske narodne pjesme kao osnov za kompoziciju. Srpski centar i njegov predsjednik Milorad Mateović su 1996. godine, poslije vjekovne pauze, organizovali Svetosavski bal, i tako obnovili tradiciju koja i dalje traje.

Press