Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je pozicija Republike Srpske na nivou BiH najslabija do sada, zbog odnosa koji ima Savez za promjene prema politici lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Košarac je istakao da u periodu od osam godina, kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, nije bilo tako učestalih napada na Srpsku i da se ništa nije moglo uraditi na nivou institucija BiH bez saglasnosti Republike Srpske.

“Ušli smo u situaciju da danas nemamo snažan stav predstavnika iz Republike Srpske koji participiraju u Savjetu ministara BiH. Labavi su i previše servilni zarad svojih pozicija. Nema čvrstine u zauzimanju jasnih stavova u interesu Srpske”, rekao je Košarac večeras za paljansku Televiziju “OSM”.

Govoreći o Prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH i Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Košarac očekuje da će Ustavnopravna komisija moći naredne sedmice dati podršku ovim zakonima, ukoliko hrvatski članovi Komisije pokažu odgovornost u radu, ne pristajući da Ustavni sud BiH ostane “produžena ruka OHR-a”.

“Ustavni sud BiH sada služi za ostvarivanje bošnjačkih političkih interesa. Ako ne prođe na sjednici Predstavničkog doma 3. februara Zakon o Ustavnom sudu BiH `biće mrtav` i stari rok od 120 dana za donošenje zakona više neće postojati”, pojasnio je Košarac.

On smatra da bi u tom slučaju srpski predstavnici u institucijama BiH trebalo da se ponovo okupe u Banjaluci da bi dogovorili dalje korake.

“Treba hrabro postupati i ukoliko bude potrebe napustiti rad zajedničkih organa, jer se na taj način pokazuje da bez srpskih predstavnika nema ni institucija BiH. Mladen Bosić nema hrabrosti da to uradi zbog svojih međunarodnih mentora”, ocijenio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, priča da će BiH 15. februara podnijeti aplikaciju za kandidatski status u EU samo je još jedno bacanje prašine u oči građanima BiH da se nešto pozitivno dešava.

“U posljednjih godinu i po dana vidimo da vlast okupljena u Sarajevu ima previše potrebe da priča o EU, a o tome malo šta radi. Kandidatura za članstvo u EU je potreba da se pokaže da vlast na nivou BiH funkcioniše i da se onima koji čine tu vlast da vjetar u leđa pred predstojeće lokalne izbore”, naglašava Košarac.

On smatra da je očigledno da se iza evropskih integracija ponovo kriju neke političke pobude i politički interesi za centralizaciju BiH i jačanje institucija BiH, a slabljenja entitetskih.

“SNSD je prepoznao politike i novi zaokret EU i servilnost ovih koji danas vrše vlast na nivou BiH da se radi na jačanju institucija BiH i slabljenju entiteta. Očigledno je da ovoj vlasti u Sarajevu neko nešto piše u inostranstvu i donosi”, ističe Košarac.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema namjeru da se svojim politikama sukobljava sa EU, niti je protiv EU, ali se u svim procesima mora poštivati Ustav, a Srpska biti vidljiva.

Košarac tvrdi da su Sud, Tužilaštvo i policijske agencije na nivou BiH pod uticajem bošnjačke političke elite.

“Na čelu Obavještajno-bezbjednosne agencije imamo ratne kadrove, prvog pratioca Alije Izetbegovića koji je u BiH doveo mudžahedine”, navodi Košarac i dodaje da stranci uspijevaju upravljati Sudom, Tužilaštvom i Visokim sudskim i tužilačkim svjetom BiH što ih čini nedodirljivim.

Košarac je hapšenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića ocijenio kao politički pritisak i izraz nervoze bošnjačke političke elite, jer je SBB trebalo da participira u novoj parlamentarnoj većini na nivou BiH.

Košarac smatra da Tužilaštvo BiH nema objektivan pristup u slučaju “Radončić”, kao ni u mnogim ranijim kada je bilo riječ o procesuiranju ratnih zločina.

“Oni rade pod bošnjačkim političkim uticajem, određene porodice i grupe iz BiH imaju involvirane svoje ljude u Tužilaštvu BiH i preko njih žele da ostvare svoje političke ambicije i političke ciljeve”, ističe Košarac.

SRNA