Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će Republika Srpska iskoristiti sve svoje demokratske kapacitete u odbrani i očuvanju njenih institucija.

“Institucije Republike Srpske, posebno predsjednik Republike i Ministarstvo unutrašnjih poslova, posljednjih dana izložene su bjesomučnim napadima čelnika stranaka takozvanog Saveza za promjene, koji, zloupotrebljavajući pozicije u Sarajevu, ne biraju sredstva kako bi ostvarili naloge i ciljeve njihovih inostranih nalogodavaca i finansijera, kao i političkih partnera iz SDA”, rekao je Košarac.

On je istakao da institucije Srpske imaju pravo da se brane od svakodnevnih pokušaja njihove kriminalizacije i rušenja. “Institucije Srpske će, uvjeren sam, biti odbranjene i sačuvane uz korištenje svih ustavnih, demokratskih i zakonski dozvoljenih kapaciteta koji im stoje na raspolaganju”, poručio je Košarac.

Košarac je pojasnio da ključni bošnjački politički faktori, uz podršku stranaca, žele da u Republici Srpskoj preslikaju haos sličan onom koji je u Federaciji BiH izazvan hapšenjem Fahrudina Radončića.

“Na snazi je očigledna politička zloupotreba pravosudnih institucija i policijsko – bezbjednosnih agencija na nivou BiH, čijim djelovanjem otvoreno diriguju najviši funkcioneri SDA i međunarodni zvaničnici. NJima su se, kao izvođači najprljavijih radova i produžene ruke Bakira Izetbegovića i pojedinih ambasada, pridružili čelnici takozvanog Saveza za promjene”, rekao je Košarac.

On je naglasio da je “građanima Republike Srpske jasno šta u Sarajevu svakog dana radi SDS-ov ministar bezbjednosti Dragan Mektić u očajničkom nastojanju da izdejstvuje bilo kakve optužbe i akciju protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, baš kao što im je jasno zašto i za čiji račun megafoni Mladena Ivanića kidišu na MUP Republike Srpske”.

“Učestale Mektićeve najave hapšenja po Republici Srpskoj, kao i zloslutno prizivanje Legije i Crvenih beretki od strane Igora Crnatka, svjedoče o najgorim prljavštinama i najcrnjim mogućim scenarijima koji se motaju po glavama čelnika takozvanog Saveza za promjene i koje im serviraju njihovi strani šefovi“, upozorio je Košarac.

On je ocijenio da su pravosudne institucije u Sarajevu izgubile svaki kredibilitet i da su, djelujući kao otuđeni instrument provođenja političkih ciljeva SDA, postali prijetnja stabilnosti, bezbjednosti i miru u BiH.

“O tome će se uskoro demokratskim putem izjasniti građani Republike Srpske. Oni su najbolji tužioci i sudije”, zaključio je Košarac.

SRNA