Skupština opštine Novi Grad usvojila je odluku o visini stope poreza na nepokretnosti za ovu godinu.

Usvojena je i odluka o oslobađanju poreza na nepokretnosti za deficitarne proizvodno – zanatske djelatnosti, u namjeri da se očuvaju stari zanati.

Nakon što je ostao bez posla u preduzeću koje je otišlo u stečaj, Drago Brajković nastavio je očev posao užara. Nekada je ovo bilo atraktivno zanimanje i da se moglo živjeti od njega.

U vezi s odlukom da se deficitarna zanimanja oslobode poreza na nepokretnosti, Drago kaže da je to dobro, ali da se, nažalost, zakasnilo s tom odlukom.

I Đemil Mulalić je posao obućara naslijedio od oca. Јedan je od dvojice obućara u Novom Gradu. I kad je riječ o ovom zanimanju sve je manje posla, zbog čega svaku olakšicu dočekuje s odobravanjem.

Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti u Novom Gradu za ovu godinu biće 0,20 odsto, dok će poreska stopa za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost iznositi 0,10 odsto.

Prema riječima načelnice opštine Novi Grad Snježane Rajilić, cilj ove odluke je da ovi privrednici nastave sa svojim djelatnošću i da građanima pružaju neophodne usluge. Kako je navela, opština je imala i odluku o podsticajima ovakvih radnji kako bi građani zadovoljili svoje potrebe.

Odbornici su usvojili i program investicionih ulaganja na području Novog Grada u ovoj godini.

RTRS