Suočen s dokazima, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, sinoć je na prnjavorskoj Televiziji K3 priznao da je komunicirao s čovjekom s potjernice, Goranom Suvarom. Umjesto odgovora na ključna pitanja, Mektić je ponovo optužio RTRS da je u vezi sa kriminalcem koji, kako kaže, unaprijed zna šta će biti u našem Dnevniku.

Ministar Mektić odlučio je da stavi tačku na slučaj “Suvara”. Kaže, da nakon sinoćnjeg istupa, više neće pričati o čovjeku s potjernice. Dok je elaborirao samo neke prepiske s Goranom Suvarom, nije štedio kritike na rad naše Televizije. Kaže, da je prvu vajber poruku od Suvare dobio 10. januara ove godine.

“Na osnovu svih tih provjera stekao sam utisak da je to bio ili Suvara, ili neka osoba koju on navodi da to radi. I on, tada, počinje da me zasipa porukuma svakodnevno. Znao sam dobiti i do 10 poruka na koje ja nisam odgovoaro”, kaže Mektić.

Mektićevo priznanje da je kontaktirao s Goranom Suvarom ponovo otvara priču o dva Mektića. Taj drugi Mektić ranije je govorio o poznanstvu s čovjekom s potjernice.

“To su čiste insinuacije. Ne znam koliko bih ja sad ovdje trebao da potrošim vremena da ubjeđujem da nisam bio u komunikaciji ni sa Radišićem ni sa Suvarom, niti sam bio niti namjeravam da budem u komunikaciji“, govorio je Mektić.

Mektić je ovo brzo zaboravio, pa je nakon toga tvrdio da je razgovarao sa Suvarom i kako kaže, ovaj mu je nudio podatke i dokaze u zamjenu za sudske ustupke. Ovo je ponovila i Mektićeva stranačka koleginica Aleksandra Pandurević u izjavi za ATV.

A onda je ponovo tvrdio da nije razgovarao sa Suvarom i tako u krug. Dok je Mektić citirao pojedine poruke, izostavio je onu ključnu – kako je savjetnik Mladena Bosića, Nebojša Vukanović, preko granice prenio 50 hiljada evra za plaćanje nelegalnog snimanja Mile Radišića. Odgovor je dao Suvari u vajber poruci – „Može reći da ih je dobio u Šapcu“.

I ponovo se otvara pitanje: kako je moguće da jedan ministar bezbjednosti kontakira s ljudima koje ne poznaje i u porukama potvrđuje da sve zna o kupovini snimka i ilegalnom prenošenju 50 hiljada evra preko granice. Vrhunac je telefonski razgovor Mektića i Suvare.

“Nalazim se u Sofiji. Zvoni meni nepoznati broj – srbijanski! Јa, kažem alo. Kaže, zdravo Dragane. Kako si, jesi li dobro. Kaže: šta je trebalo Bosiću, da govori i ja odmah prepoznam da je to Suvara i kažem: Suvara, ti si kriminalac, odbjegli lopov. Ti si jedan ološ koji se krije po Novom Sadu“, priča Mektić.

Broj nije srbijanski kako tvrdi Mektić, već je u M:telovoj mreži Republike Srpske – potvrdilo je ovo i vještačenje Suvarinog telefona, koji je dostavljen u Banjaluku. Drugo, Mektić je prvo zvao Suvaru, što pokazuje i ispis sa vještačenog telefona. I treće, Mektić se javio Suvari i jasno ga oslovio s gospodine Macanović, vajber nalogu koji je koristo Suvara.

Kako je moguće da visoki funkcioneri SDS komuniciraju s Goranom Suvarom, čak i onda, kada se Suvara predstavlja pod drugim imenom. Ili da sa Suvarom sklope ugovor o poslu i za to isplate novac. Istovremeno, taj isti SDS osuđuje bilo kakve kontakte Suvare s RTRS-om. I konačno, da li se može vjerovati ministru bezbjednosti nakon kontradiktornih izjava o istom slučaju.

RTRS