Informacija da je Tužilaštvo BiH 14. januara izdalo naredbu da bude obavljen pretres objekata i kontrola računa i svih transakcija koje koristi predsjednik RS Milorad Dodik nije naša i nije tačna i nemam komentar na takve informacije, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Agencija Srna objavila je u srijedu da je Tužilaštvo izdalo pomenutu naredbu. Agencije su prenijele da je to dio plana da po nalogu Tužilaštva BiH u Srpskoj bude izvedena akcija SIPA koja će biti pandan hapšenju lidera SBB-a Fahrudina Radončića i u kojoj bi mogao biti uhapšen i Dodik.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji već mjesecima najavljuje velika hapšenja, rekao je juče da ne može komentarisati da li postoji istraga protiv Dodika.

– To je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Imam povjerenje u Tužilaštvo BiH i institucije i ne treba dizati toliku histeriju, paniku i paranoju, jer su i do sada sprovođene određene istrage – kazao je Mektić.

Zvaničnici RS su više puta upozoravali na opasnost da bi svaki politički motivisan upad u institucije Srpske mogao izazvati nesagledive i neželjene posljedice. SNSD je juče saopštio da odgovor portparola Tužilaštva BiH da nema komentar dokazuje da nije demantovano da postoji istraga.

– Tužilaštvo BiH želi da na taj način i formalno očuva tajnost radnje iako sve ukazuje da to više nije tajna. Umjesto da građane uvjeri u svoju objektivnost, Tužilaštvo se pretvorilo u sredstvo političkog marketinga čiji je cilj da destabilizuje RS i njene institucije – naveo je SNSD.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je da su institucije RS, a posebno predsjednik i MUP izložene bjesomučnim napadima čelnika stranaka Saveza za promjene s ciljem njihove kriminalizacije.

– Zloupotrebljavajući pozicije u Sarajevu, oni ne biraju sredstva kako bi ostvarili naloge i ciljeve njihovih inostranih nalogodavaca i finansijera i partnera iz SDA. Ključni bošnjački politički faktori, uz podršku stranaca, žele da u RS preslikaju haos sličan onom koji je u FBiH izazvan hapšenjem Fahrudina Radončića – rekao je Košarac.

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić rekao je da generalno sve što se dešava u BiH i RS ne ide na dobro.

– Na taj način mogu izgubiti svi, prije svega građani, a zatim i entiteti. Mislim da je krajnje vrijeme da se pokuša odvojiti politika i jurnjava za koječim i da zaštitimo sve ljude i RS. U tom pravcu i Savez za promjene treba da se ponaša – rekao je Mićić ističući da pravosuđe treba ostaviti da radi svoj posao.

Glas Srpske