Planeta je pod Noletovim nogama. Nova stranica teniske istorije je ispisana – Novak Đoković je potvrdio dominaciju “belim sportom”. Magični Srbin osvojio je i šesti put Australijan open u isto toliko finala i izjednačio se u Melburnu sa Roj Emersonom po broju titula. U finalu pao je Endi Marej – 3:0 (6:1, 7:5, 7:6), za nešto manje od tri sata igre.

Srbin je stigao do 11. Grend slem krune i tako se na večnoj listi izjednačio sa Bjernom Borgom i Rodom Lejverom. U 31. duelu sa Škotom, Nole je ostvario 22. pobedu. Bila je ovo 61. titula za najboljeg tenisera današnjice u 19. Grend slem finalu (petom uzastopnom).

Nijednog trenutkja pitanje pobednika nije se postavljalo. Od sjajnog poena na brejk lopti Endija u prvom gemu krenuo je “Novak cunami”. U meču sa više grešaka nego “vinera”, bolje se snašao Novak.

Marej je žestok otopor pružio u maratonskom drugom setu, koji je trajao čak sat i 20 minuta. Možda i ključni gem meča bio je 11. u drugom setu. Škot je servirao, imao 40:0, a onda je čudesni Srbin uspeo da veže pet poena i u narednom servira za vođstvo 2:0. To kao da je “ubilo” Mareja. Promašivao je smečeve, u ključnim trenucima grešio, a Đoković je svaki poklon kažnjavao i s vremena na vreme ubitačnim poenima stavio vršnjaku do znanja da nema šta da traži.

U trećem setu, Novak brzo pravi brejk, ali se Endi vraća i stiže do taj-brejka, ali tu nije bilo dilema. Srbin dobija 7:2 i stiže do šeste krune u Melburnu.

Marej je izgubio i peto finale na Australijan openu, a četvrto u duelu sa našim asom, koji je nepobediv u 2015. godini. Srbin ide ka snu, a to je osvajanje sva četiri Grend slema u 2016. godini. AKo ovako bude nastavio, nema ko da ga zaustavi…

Vesti online