Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorio je danas da je Mirsad Bektašević dio bosanske terorističke mreže koja ima 5.000 članova i da se u BiH mogu očekivati ozbiljni teroristički napadi.
“U BiH se mogu očekivati ovakvi napadi, jer su loši ministar bezbjednosti Dragan Mektić i direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić, dok je direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica klasični islamista”, rekao je Galijašević Srni, ocijenivši da se bezbjednosne agencije na nivou BiH uopšte ne bave borbom protiv terorizma.

On je podsjetio da je Bektašević 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a da je 2007. sa Bajrom Ikanovićem i Abdulkadirom Cesurom osuđen pred Sudom BiH zbog namjere da počini terorističko djelo.

“Bektašević i Cesur imali su namjeru da na teritoriji BiH i drugih evropskih zemalja počine terorističke napade jer su željeli prisiliti BiH i druge zemlje da povuku vojnike iz Avganistana”, kaže Galijašević.

On je naveo da je policija kod Bektaševića i Cesura tada pronašla 20 kilograma eksploziva i samoubilački pojas.

“Bektašević je osuđen na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Cesur na 13, a Ikanović na osam godina zatvora. Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH Bektaševiću je kazna skraćena na osam godina i četiri mjeseca, Cesuru na šest godina i šest mjeseci, a Ikanoviću na četiri godine”, podsjetio je Galijašević.

Bektašević je juče uhapšen u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja “Islamskoj državi”.

On je državljanin Švedske i ranije je u BiH osuđivan zbog namjere da počini teroristički napad. Bektašević, poznat i pod nadimkom Maksimus, rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine.

SRNA