Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanički klubovi SNSD-a i SDS-a, nisu danas na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dobili podršku ni za usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, kao ni za principe prijedloga zakona.

Za su glasali poslanici Aleksandra Pandurević (SDS), Lazar Prodanović (SNSD) i Momčilo Novaković (NDP), a protiv su bili Šefik DŽaferović, Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić, svi iz SDA, Damir Arnaut (SBB) i Željko Komšić (DF). Poslanik HDZ BiH Nikola Lovrinović bio za ustavni osnov Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, ali je u ostalim glasanjima bio uzdržan.

Tokom diskusije Novaković je istakao da Prijedlog zakon o izmjenama Krivičnog zakona BiH ima ustavni osnov, kao i da su principi tog zakona usko povezani i sa Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Politika, a ne struka odredila je ishod današnjeg glasanja”, konstatovao je Novaković i upozorio da bi ovakva praksa mogla da BiH uvede u stanje sa teškim posljedicama.

Arnaut je rekao da nije saglasan sa Novakovićem, ali je istakao da će SBB biti partner za reformu pravosuđa u BiH.

U obrazloženju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, poslanici SDS-a i SNSD-a naveli su da s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sudijama.

“Neoubičajeno je da najviši sud jedne zemlje ima sudije strane državljane. Okončanje te prakse neophodno je sa stanovišta suvereniteta i demokratskih načela. Jačanje domaćih institucija obaveza je BiH i u procesu evropskih integracija. Zbog toga je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH”, istaknuto je u obrazloženju.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

SRNA