U dubičkim trgovinama, kafićima i na benzinskim pumpama zadovoljno trljaju ruke. Otkako je granični prelaz u centru grada otvoren za međunarodni putnički saobraćaj, u gradu je više kupaca. Neki namjenski dolaze u šoping, drugi pazare u prolazu. Nije to bog zna kakva zarada, kaže Dragan, vlasnik kafića u centru. Ali da je više gostiju i prometa – jeste.

“U svakom smislu to je dobro i ima velikog efekta za ovaj grad. Svakako da se osjeti na pazaru da je bolje, da ljudi dolaze i prelaze”, priča Dragan Majkić, vlasnik kafića.

I na pumpama više posla. Na jednoj, nedaleko od granice, radi Predrag. On kaže da im je otvaranje prelaza valjalo glave.
“Znatno se povećao broj vozila iz Hrvatske i mušterija u cijelom gradu tako i kod nas na pumpi”, kaže Predrag Panić,radnik na benzinskoj pumpi u Kozarskoj Dubici.

Dvije i po godine čekalo se da dubički prelaz ponovo bude otvoren za putnički saobraćaj. Zabrana je došla nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Otad su, lokalne vlasti, upozoravale na pogubnost takve odluke. Nakon što je, u prvih mjesec i po dana otkako je podignuta rampa, most prešlo više od 30 hiljada ljudi, svima govore: Vidite da smo bili u pravu.
“Potvrđeno je i konkretnim pokazateljima koji se ne daju lažirati. Jasan je broj prelazaka i ovdje i na hrvatskoj strani”, rekao je Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica.

To će biti jedan od argumenata sa kojim će dubičanci ponovo pred nadležne. Tromjesečni rok ovakvog režima rada prelaza polako curi.

Početkom marta ističe privremena odluka o ponovnom otvaranju graničnog prelaza između Kozarske i Hrvatske Dubice. Međutim, to ne znači da će on za mjesec dana biti ponovo zatvoren. Ovakav status ostaje dok god nadležna, međudržavna, komisija ne kaže drugačije.

U praksi to znači da prelaz neće biti automatski zatvoren nakon tri mjeseca. U Dubici se nadaju da će mješovita, međudržavna, komisija produžavati privremenu odluku sve do naredne godine. Dotad mogu. Nakon toga, trajna, i konačna, može da bude donesena samo u Briselu.

ATV