SONY DSC

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske zainteresovano je za unapređenje naučnoistraživačkog rada, kako institucionalno, tako i u pogledu kvaliteta i širenje kapaciteta naučnih i visokoškolskih ustanova u Prijedoru, izjavio je danas resorni ministar Jasmin Komić.
Komić je u razgovoru sa rukovodstvom Prijedora predložio da u ovom gradu bude organizovana manifestacija koja bi u promotivnom smislu dala podsticaj naučnoistraživačkom radu.

“Ovi razgovori idu u tom pravcu da kroz našu programsku podršku, koja je već prisutna u Prijedoru, finansiranjem doktoranata, magistranata, te sufinansiranjem odlazaka na naučne skupove i publicistike, maksimalno pomažemo lokalne zajednice i veoma nam je važno da ti dodatni podsticaji daju potreban kvalitet u razvoju nauke”, istakao je Komić.

On je naglasio da su u fokusu interesovanja Ministarstva nauke i tehnologije Rudarski fakultet i Rudarski institut u Prijedoru, kao i da je Elektrotehnička škola “prepoznata” u dijelu koji se odnosi na inovatorstvo.

“Sa ovom školom imamo dobru saradnju i to je važan podsticaj za razvoj istraživačke djelatnosti u oblasti inovatorstva”, rekao je Komić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da Prijedor nije zadovoljan širenjem srednjih i visokoškolskih ustanova uopšte u Republici Srpskoj.

“Smatramo da je Prijedor zaobiđen i da u njemu nema ovih ustanova kao u nekim drugim gradovima”, rekao je Pavić i dodao da se Prijedor mora izboriti da takve ustanove budu otvorene i u ovom gradu da bi animirale i naučni potencijal i privredu.

On je izrazio zadovoljstvo naučnoistraživačkim radom i time što se neko jezgro pojavljuje u Elektrotehničkoj i Poljoprivrednoj školi, Rudarskom fakultetu i Rudarskom institutu.

“Posebno sam zamolio ministra da se pažnja posveti Rudarskom institutu koji može postati respektabilna naučnoistraživačka ustanova za oblast rudarstva i geologije i to ne samo ovih prostora, nego cijele Republike Srpske i BiH”, rekao je Pavić.

On je dodao da je potrebno oživjeti i unaprijediti rad ovog instituta i da on bude sastavni dio naučnih i istraživačkih ustanova Republike Srpske.

Ministar Komić sa saradnicima nastavlja posjetu Prijedoru gdje će obići Elektrotehničku školu i Rudarski fakultet.

SRNA