Visoko školovanje ovdje je već odavno postalo privilegija za bogate. Ako bismo već morali da odredimo neki precizniji datum kada su fakultete počeli da upisuju i završavaju oni s lovom, uglavnom ćemo se složiti da se to poklopilo s vremenom kada su u Republici Srpskoj i BiH počeli da niču prvi privatni univerziteti.

Daleko bilo da autor ovih redova smatra da na privatnim fakultetima nema sjajnih naučnih kadrova ili da djeca s pameću i talentom moraju isključivo da studiraju na državnim univerzitetima. Međutim, na osnovu vlastitog iskustva – a kladim se nisam jedini – bez ikakvog ustezanja tvrdim da su privatni fakulteti podijelili nebrojeno diploma ljudima koji su na jedvite jade ili, još bolje rečeno, “na teške guzove” uspjeli da završe čak i obaveznu osnovnu školu! O srednjoj da ne govorimo.

Sigurno je da svako od vas poznaje makar nekog lošeg đaka iz svojih školskih dana, koji vam se, kad ste ga na ulici sreli poslije ko zna koliko godina, pohvalio da je završio privatni fakultet i da sada radi bogovski plaćen posao. Može biti da je čovjek u međuvremenu radio na sebi, svom obrazovanju i popravljanju radnih navika, ali kada znate da je dotični – kao što, na svoju nesreću, znam – još u osnovnoj školi od psihologa i svih nastavnika bio ocijenjen kao neko čiji se intelektualni kapaciteti graniče s onim koje imaju osobe sa posebnim potrebama, ne možeš a da se ne naježiš.

Lično sam, prije četiri-pet godina, napisao seriju tekstova o katastrofalnom stanju na državnim univerzitetima u Srpskoj, prenosio bezbrojna svjedočenja studenata o korumpiranim profesorima, nepotizmu i sličnim jadima, koji su ovdašnje javne univerzitete srozali do mjere da su postali doslovno nevidljivi na bilo kojoj ozbiljnijoj rang-listi svjetski priznatih naučnih ustanova. Sada nemam problema da kažem da apsolutno podržavam nedavno usvojenu strategiju visokog obrazovanja u RS do 2021. godine, koja predviđa ukidanje studiranja prava, medicine i pedagoških nauka na privatnim fakultetima. Hajde da dočekamo da makar u ovim, za svako normalno društvo, krucijalnim naučnim oblastima na pitanje studentima koliko im je još ostalo do dobijanja diplome odgovori budu četiri, pet ili šest ispita umjesto već u vicevima opisanih četiri, pet ili šest rata.

Press