Toni der Asi ili Toni Latinović, poznati njemački reper srpskog porijekla koji je zbog kritikovanja kancelarke Angele Merkel svojevremeno morao da plati desetak hiljada evra odštete, eskivirao je poznate njemačke studije i odlučio da novi album snimi upravo u Prijedoru.

– Ukupni budžet ovog projekta koji radim najpoznatiju evropsku izdavačku kuću “Soni” je 50 hiljada evra. Dakle, pravimo album u renoviranom “Strit terapi studiju” mog prijatelja, kolege muzičara i kuma Gorana Vujičića Vuye, čiji kvalitet uopšte ne odudara od evropskog standarda. Zapravo, sve mogu da radim u Prijedoru, od produkcije, do aranžmana, miksovanja, bitova i masteringa – ističe Latinović.

On kaže da su srce, emocije i ljubav prema Potkozarju podjednako važni razlozi zašto snima u gradu na Sani.

– Prvo ja sam Srbin, a drugo nema onoga što je normalna stvar u Njemačkoj i Evropi. To je da imate termin u studiju od 10 do 12 časova, pa snimite šta snimite. S druge strane, ja sam ovim potezom odlučio da više ne radim kao fabrički radnik jer to, ipak, ne pristaje jednom umjetniku. Dakle, ovdje sam već dva i po mjeseca i dolazim kod Vuye kad god imam emociju i inspiraciju za pjesmu. Nekada to bude i u ponoć, ali glavno je da se kvalitetno radi.. I pravo da vam kažem, ovdje mi ne smetaju njemački novinari i ništa drugo mi ne odvlači pažnju od muzike – priznaje naš sagovornik.

Njegov novi album, kojim namjerava da nastavi uspješnu karijeru u inostranstvu, trebalo bi da izađe već na proljeće.

– Onda ćemo raditi promociju u balkanskim zemljama, te Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj, gdje sam najslušaniji – kaže Latinović.

Goran Vujičić Vuya, koji je lani kao prvi umjetnik sa ovih prostora zajedno sa Tonijem objavio spot “Teram fazon” za “Soni” naglašava da će novi Tonijev album biti nešto zaista osvježavajuće na rep sceni.

– Već se naziru hitovi i ovo što sada radimo prelazi iz repa u oblast prave umjetnosti – otkriva Vujićić, koji uporedo snima svoj album “Trap kuća” na kome, osim Tonija, gostuju Foks, Rimski, Korona, Loš sin, Đare i još neki poznati inostrani reperi.

Za to vrijeme, kontroverzni Der Asi kaže da je ponovo aktuelizovana priča o njegovom ulasku u naredni serijal srpskog rijalitija “Farma” na televiziji “Pink”.

– Što se tiče prošlogodišnje “Farme” stalno su odlagali moj ulazak. Nisu ispoštovali dogovor i kao da su me držali u nekom šteku i za džokera. Mislim da nisam ušao i zbog Kristijana, jer valjda ne bih pasao u tu cijelu ekipu, tj. Golubović meni ne bi mogao da glumi autoritet… – kaže ovaj Srbin iz Njemačke.

Ističe da je i dalje validan njegov dvogodišnji ugovor sa “Farmom”.

– Ako budu htjeli da uđem na seosko imanje u Lisovićima, moraćemo ponovo da pregovaramo i pričamo o većem honoraru jer u suprotnom neće biti ništa od mog učešća. Taj šou nije kao što ja mislim da bi trebao da bude. Prestao sam ga gledati zbog tog stalnog “napušavanja” i međusobnog vrijeđanja. Elem, ako budem ulazio tražiću informaciju šta je koncept i ko još ulazi da ne razočaram svoje fanove jer mnogi tamo budu bez honorara i plaćaju da uđu. Da se ne pominje da svi prošlogodišnji učesnici Farme nemaju ni blizu lajkova, klikova i pregleda na društvenim mrežama kao ja koji toga imam najmanje 20 miliona – kaže Toni, koga su bezuspješno pozivali da uđe u rijaliti “Parovi” na TV Hepi, “Veliki Brat” na TV B92 i još popularniji njemački “VIP Veliki brat”…

Podsjećamo, ovaj reper iz Manhajma i jedan od najpoznatijih izvođača te muzike u Njemačkoj, proteklih je godina izazivao nezapamćenu pažnju evropske i njemačke javnosti zbog osmomjesečne parnice sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Slučaj je stigao čak do tamošnjeg Vrhovnog suda, a Der Asi je procesuiran zbog pjesme “Staatsfeind” (Državni neprijatelj), u kojoj je po mnogima najmoćniju ženu na svijetu nazivao “kurvinim sinom”. Nadalje, “loše” je repovao i o njemačkom parlamentu Bundestag, dok je advokate, sudije i tužioce upoređivao sa kriminalcima.

– Ponoviću, pjesma “Državni neprijatelj” je i sada zabranjeno voće na Jutjubu, a podsjetio bih da sam poslije izgubljene sudske parnice Merkelovoj uzvratio ljubavnom pjesmom “Udaj se za mene” (Heiraten mich), punom ironije – kaže naš sagovornik.

Njegovo pravo ime je Toni Latinović, od majke Nevenke iz Kozarske Dubice i oca Milana iz Beograda.

– Rođen sam u Njemačkoj, ali sam uvijek bio i ostao za naše ljude pa u svoje pjesme pakujem neke ovdašnje primjere zbog čega danas gotovo svaki Švaba zna za burek, ćevape, Đokovića, halo bre, dušo… Repujem na njemačkom, ali na jedan gastarbajterski način po kome sam postao prepoznatljiv- zaključuje Toni.

Politika neizbježna tema!

Toni Latinović je u jednom od ranijih intervjua našem listu otkrio da je politika nezaobilazna tema njegovih tekstova, kao i protivljenje pedofilizmu, nacionalizmu, okoštalom državnom sistemu, nacizmu, nasilju…

– Nisam dio sistema i iz inata neću da budem produktivni rob države. Slobodan sam i imam svoj fazon. Ipak, to ne znači da neću da radim, da nemam karakter i da sam kriminalac. Zapravo, političari i ostali nosioci sistema koji nam propisuju kako da se ponašamo su najveći krimosi i nosioci korupcije. Slično je i ovdje pa kada pogledaš infrastrukturu, ona nije dobra. Recimo na putevima vam strada previše mladih a i političari gledaju samo sebe. Nervira me to i j… u mozak pa biste trebali tražiti da se mnogo više daje za narod u našoj lijepoj RS – naglasio je ranije Der Asi.

Press/Bojan REČEVIĆ