Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ “Dr Mladen Stojanović” obilježilo je večeras svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor 130 godina svog postojanja i rada.
Svečanosti su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, te gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Malešević je novinarima izjavio da je ovaj jubilej značajan za SKUD Dr “Mladen Stojanović”, ali i uopšte za kulturu srpskog naroda.

“Toliko vremena čuvati tradiciju srpskog naroda i čuvati kulturu sigurno je značajno i za grad Prijedor, posebno zato što je SKUD `Dr Mladen Stojanović` rasadnik mnogih aktivnosti koje su iznikle u njemu”, rekao je Malešević.

On je dodao da ovo društvo ima svoje mjesto i da će resorno ministarstvo nastojati da se održi tradicija srpskog naroda na ovim prostorima.

“Ministarstvo putem godišnjeg konkursa za pomoć organizacijama u kulturi svake godine pomaže i SKUD iz Prijedora i samo prošle godine smo pomogli tri njihova projekta. Nadam se da ćemo nastaviti i u budućnosti i da će ta saradnja biti na dobrobit i SKUD-a zbog onoga što oni rade”, rekao je Malešević.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da nisu česte prilike da se slavi ovako veliki jubilej, jer je ovo jedino kulturno-umjetničko društvo u BiH koje ima tako dugi vijek postojanja.

“To govori koliko je važno imati mjesto okupljanja, kao što je SKUD `Dr Mladen Stojanović` sa ovolikom tradicijom i to samo govori o svijesti građana i o njihovim potrebama”, rekla je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da grad Prijedor vodi računa o institucijama iz oblasti kulture i o ovom društvu.

“Kada neko egzistira 130 godina onda znači da zaslužuje puno naše poštovanje i da je ta institucija zaživjela kod građana i da nju više niko ne može ni osporiti ni ukinuti”, poručio je Pavić.

On je dodao da je SKUD “Dr Mladen Stojanović” brend grada Prijedora i to je nešto što se u gradu poštuje.

“Mnogo djece je prošlo kroz ovo društvo i mnogi su uživali u nastupima njihovih članova i ja se nadam da će tako biti i ubuduće, jer SKUD ima i podmladak i viziju razvoja i mi ćemo im u budućem razvoju i dalje pomagati”, naglasio je Pavić.

Predsjednik Skupštine SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” Vesna Jelača istakla je da je velika čast biti na čelu ovakvog društva iza koga stoje godine rada i iz čijih redova su iznjedrene čitave generacije ljubitelja muzike, pjesme i igre.

Na večerašnjoj svečanoj akademiji nastupili su članovi SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”, Hora “Vila” i tamburaški orkestar Društva, a prikazan je dokumentarni film o godinama njegovog razvoja.

Uručena su priznanja Gradskoj upravi Prijedor, te dugogodišnjem predsjedniku Društva Vladimiru Krčkovskom i predsjedniku bratskog KUD-a “Semendrija” iz Smedereva Slobodanu Sedlareviću.

Proslava ovog vrijednog jubileja biće nastavljena sutra kada će u Pozorištu Prijedor od 19.00 časova biti održan godišnji koncert SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”, koji će zbog velikog interesovanja građana Prijedora u petak, 5. februara, imati i svoju reprizu.

SRNA