Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković smatra da je izjava ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka u Sofiji da je strateški cilj BiH ulazak u NATO, u najmanju ruku skandalozna i da je “dodatna potvrda da predstavnici takozvanog Saveza za promjene jedno pričaju građanima u Republici Srpskoj, a nešto sasvim drugo predstavnicima međunarodne zajednice”.

“Prije samo 15 dana član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji dolazi iz iste političke stranke kao i Crnadak, izjavio je da BiH neće ući u NATO, ukoliko u taj vojni savez ne uđe i Srbija. S obzirom na to da je u Narodnoj skupštini Srbije usvojena Deklaracija o vojnoj neutralnosti, ovdje bi sve trebalo biti jasno. Svima i jeste, osim gospodinu Crnatku”, naveo je Vidaković.

On je dodao da bi bilo dobro da se Ivanić i Crnadak usaglase barem o strateškim i sudbonosnim odlukama po Republiku Srpsku i njene građane, saopšteno je iz SNSD-a.

“Smatram da bi gospodin Crnadak trebalo da pročita Ustav BiH, jer u njemu jasno piše da spoljnu politiku kreira i vodi Predsjedništvo BiH. U tom smislu smatram da je Crnatkovo javno suprotstavljanje politici Mladena Ivanića ili ozbiljan unutarstranački sukob ili perfidno dogovorena strategija, a da bi u bilo kojoj varijanti cijenu platili građani Srpske”, rekao je Vidaković.

On je dodao da SNSD nikada neće dozvoliti da građani Srpske budu izmanipulisani i prevareni i da će im, kada za to bude vrijeme, obavezno omogućiti da se direktno opredijele i iskažu svoj stav prema ovom pitanju.

Crnadak je juče u Sofiji izjavio da je strateški cilj spoljne politike BiH članstvo u EU i NATO.

SRNA