U koalicionim odnosima SNSD-a i DNS-a nema nikakvih problema, a oko svih važnih pitanja za Republiku Srpsku imamo usaglašene stavove, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– U svim važnim temama smo bili zajedno i to pokazuju odluke koje smo donosili u Vladi i skupštini – rekao je Dodik .

Zajednički stav imaju i oko raspisivanja vanrednih izbora u Republici Srpskoj. Izbora će biti, ako će se istovremeno održati i izbori za Predstavnički dom i člana Predsjedništva BiH. Izgovori opozicije da u BiH ne postoje formalne mogućnosti za izbore nisu tačni, dodao je Dodik.

– Neka Mladen Ivanić i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH podnesu ostavke i stvoreni su uslovi za izbore. Ako se to dogodi ja sam spreman za raspisivanje izbora u Republici Srpskoj. Ali dosta mi je više tih priča. Imamo mnogo važnih tema o kojima trebamo razgovarati. Važna vijest je da je kumulativni dug Republike Srpske u javnim fondovima manji za 3 odsto, što je misaona imenica za mnoge ozbiljne zemlje, ali o tome se ne priča u Republici Srpskoj. Imamo mnogo važnih tema i važno je da se razgovara. Јa sam spreman na svaku vrstu dijaloga – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je, prisustvujući simpozijumu “Teologija u javnoj sferi” koji se održava u Trebinju, učestvovao u raspravi o izbjegličkoj krizi, teološkim i političkim konotacijama migrantskih talasa koji su potresli Evropu. U svjetlu dešavanja na svjetksom planu, “raspakivanja” izbjegličkih kvota u evropskim zemaljama i najava ozbiljnije migrantske krize, predsjednik Dodik je rekao da Republika Srpska nema mogućnost ni pola dana da izdrži bilo koliko migranata i dea plaća njihov smještaj.

– Mi ni možemo niti hoćemo to da činimo bez obzira što bi neko rekao da to nije humano – poručio je Dodik.

Govoreći o političkoj situaciji u Trebinju, Dodik je istakao da će SNSD pobijediti u ovom gradu na predstojećim lokalnim izborima.

– Ne mora niko da ima dileme da idemo na lokalne izbore ovdje da dobijemo. Uz nas su naši koalicioni partneri i mogao bih već sada da proglasim ovdje pobjedu – rekao je Dodik.

RTRS