Bošnjački politički vrh pritiskom na pravosuđe BiH opstruiše istrage u predmetima ratnih zločina nad Srbima, smatra direktor Centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Kojić je naglasio da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ostali bošnjački funkcioneri uporno zanemaruju činjenice da su sarajevski Srbi početkom rata masovno odvođeni iz svojih stanova i likvidirani.

“To su bili civili, a Sarajevo već 20 godina nije procesuiralo nikog iz bošnjačkog ratnog vrha, uprkos brojnim dokazima o zločinima nad srpskim civilima i vojnicima”, rekao je Kojić za “Večernje novosti” povodom nedavne Izetbegovićeve izjave da se postupcima protiv oficira takozvane Armije BiH “pokušavaju stvoriti vještački balansi u procesuiranju predmeta ratnih zločina”.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da je Izetbegovićev stav o zločinima prema Srbima necivilizacijski.

“Žele da sačuvaju matricu, prema kojoj su samo Bošnjaci žrtve. Takvom politikom ruše mir i budućnost u BiH”, poručio je Mitrović.

Izetbegović je nedavno izjavio da se postupcima protiv bošnjačkih oficira “nastoje izjednačiti obje strane u ratu”.

SRNA