Zbog nepremostivih podjela i žestokih sukoba koji opterećuju bijeljinski SDS, predsjednik ove partije Mladen Bosić spreman je da na predstojećim izborima podrži PDP-ovog kandidata za gradonačelnika Bijeljine, saznaju “Narodne”.
Tako se, po prvi put od uvođenja višestranačkog sistema u BiH, u fotelji prvog čovjeka Bijeljine ne bi nalazio kadar SDS-a.
– To bi bila najracionalnija odluka, jer bi u svakom drugom slučaju, bijeljinski SDS pukao na dva dijela, čime bi se povećale šanse drugom političkom bloku – uvjeren je naš izvor iz vrha SDS-a.
Nije tajna da je SDS Bijeljina podijeljen na one koji podržavaju aktuelnog gradonačelnika Miću Mićića, koji ima podršku Gradskog odbora i one koji su uz narodnog poslanika Zlatka Maksimovića, koga podržava predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
Njihova netrpeljivost se prenijela i na članstvo, tako da pristalice Zlatka Maksimovića ne bi podržale Miću Mićića, ukoliko bi on bio kandidat za gradonačelnika, niti bi, u obrnutom slučaju, Mićićevi fanovi glasali za Maksimovića.
Upravo tu, svoju šansu vidi PDP, koji je nedavno javno saopštio da imaju kandidata za gradonačelnika. To bi, po svemu sudeći, mogao biti Slaviša Marković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS.
– Mićić je potrošena roba, a Maksimović nema podršku SDS-ovog odbora u Bijeljini i najjačih aktivista te stranke. Zato smatramo da je najbolje rješenje da kandidat Saveza za promjene bude iz PDP-a – objasnili su u toj partiji.
Ukoliko Bosić odluči da podrži kandidaturu Mićića, Zlatko Maksimović bi u trku za gradonačelnika mogao ući kao nezavisni kandidat ili kandidat Udruženja građana “Uspješna Srpska”, čiji je osnivač.
– Posljednja istraživanja su pokazala da Maksimović uživa veće povjerenje građana Bijeljine od Mićića – dodao je izvor “Narodnih”.
Činjenica da je udruženje formirano da bi se borilo protiv nepravde u Bijeljini i radilo u interesu običnih ljudi, bila je dovoljna da se u “Uspješnu Srpsku” uključi veliki broj članova SDS-a.
Iako je Mićić obezbijedio podršku Gradskog odbora Bijeljina, Bosić mu još nije oprostio kandidaturu za predsjednika stranke, gdje mu je “otkinuo” 167 glasova.
Da bi poslije prebrojavanja na one koji podržavaju Mićićev i Bosićev koncept spriječio osipanje stranke, Bosić je Mićiću obećao da će u narednih nekoliko sedmica zasjesti u fotelju predsjednika Vlade RS, što se pokazalo kao najobičnija špekulacija.
– Od tada je Mićiću, koji je godinama popravljao izborni rezultat SDS-a, prikačena etiketa gubitnika, koju će, šta god da se desi, i dalje nositi – uvjeren je naš sagovornik, koji dodaje da “Mićić ni u jednom slučaju ne može ostati u fotelji u kojoj se trenutno nalazi”.

Narodne novine