Nema prečeg političkog zadatka od jačanja Republike Srpske, poručio je u Trebinju predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Republika Srpska je ekonomski stabilna i bezbjedna. Predsjednik Srpske je naglasio da Republika Srpska ima stabilnu skupštinsku većinu i Vladu koja obavlja posao. Narodna skupština Republike Srpske, naveo je Dodik, najefikasniji je parlament u regionu, a politika Srpske nije politika jačanja centralizovane i unitarne BiH.

Dodik je poručio da Republika Srpska ima loš politički položaj na nivou BiH, ugrožen, kako kaže, djelovanjem tzv. Saveza za promjene. On je rekao da na nivou BiH postoji srpska struktura koja je potpuno devastirala poziciju Republike Srpske. Podsjetio je da je do prije godinu dana Srpska bila najvažniji institucionalni politički faktor u BiH i da nijedna odluka nije mogla da bude postavljena na dnevni red, a da nije uvažena Republika Srpska. Danas je sutuacija potpuno drugačija, kaže Dodik.

Republika Srpska za mene je svetinja, poručuje Dodik, i ističe, da nema prečeg političkog zadatka osim jačanja Republike Srpske. Svi oni, koji su, bez obzira na političku pripadnost na toj liniji političke borbe za Srpsku, kaže, njegovi su saborci.

Dodik legitimnim političkim stavom smatra da politika Republike Srpske nije politika jačanja centralizovane i unitarne BiH, a stav je zasnovan na Ustavu i Dejtonskom sporazumu. Slučaj Radončić ocjenjuje kao pravosudnu političku farsu. Mišljenja je da će se, kada se sve završi, ispostaviti da Radončić i Dautbašić nisu krivi za ono za šta se terete.

– To govori koliko su politizovane institucije i kakvi su politički pokušaji da se različitim procesima nastoji ojačati uloga institucija koje su vanustavne i vandejtonske, kao što je Sud i Tužilaštvo BiH. Srbi ne smiju prihvatiti Sud i Tužilaštvo BiH – poručio je Dodik.

Bez obzira na cjelokupnu situaciju, Srpska je stabilna. U ovom trenutku nije zadužena po stopi koja ugrožava njenu ekonomiju, a novac koji Republika Srpska najčešće uzima je za izmirivanje ranije stečenih obaveza, istakao je predsjednik Srpske.

– Naša spoljna zaduženost u vezi sa domaći proizvodom je 26 odsto, i to je najniža stopa u regionu. Naša ukupna zaduženost je oko 48 odsto sa tendencijom da bude oko 50 odsto kada se uključi domaći, takozvani unutrašnji dug – napomenuo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra da MMF treba zaobići u najširem krugu jer to, kako je poručio, nije isključivo finansijska, nego i politička organizacija. BiH je, kaže, prisiljena na tu vrstu priče jer su čitavoj BiH isključeni pristupi finansijskom tržištu, osim tog koji modelira MMF. Dodik je istakao i značaj postojanja i opstanka policije Srpske.

Kao prioritet istakao je i podizanje akcione sposobnosti Policije Republike Srpske, navodeći da policija i Srpska neće oklijevati da se suprotstave bilo kakvim oblicima bezbjednosnog ugrožavanja.

Dodik je naveo da su stranci nametnuli odredbu da Policija Srpske može da ima samo jednu dugu cijev na deset policajaca. Јedan od prioriteta je nedavno doneseni zakon, prema kojem bi trebalo da se osnaži policija, ne u smislu represije, već preventive, najavljujući zapošljavanje od 430 do 500 pripadnika policije.

RTRS