Završene su tri berbe šampinjona, zasađenih u tunelima starog prijedorskog Rudnika željezne rude “Ljubija” kod Prijedora. Proizvodnja je premašila je očekivanja. Do sada je proizvedeno oko devet tona šampinjona koji su plasirani na domaće tržište, a u planu je proširenje i na proizvodnju bukovače.

Proizvodnja šampinjona pokrenuta je u tri, od ukupno šest tunela ljubijskog rudnika, inače nekadašnjih takozvanih “atomskih skloništa“. Tuneli su i prije rata služili za ovu proizvodnju, koja je obnovljena nakon dvije decenije. Na proizvodnji šampinjona trenutno su angažovana četiri radnika.

Samo u jedom ciklusu može se proizvesti i do četiri tone šampinjona. Ulaganja su bila minimalna, a pogon bi, kako kažu u rudniku, uskoro trebalo da bude samoodrživ. Projekat je podržala i prijedorska Gradska uprava.

Željezna ruda nije obnovljiv resurs, pa je ulaganje u sporedne djelatnosti, ulaganje u budućnost pustih rudišta. Šampinjoni se plasiraju na tržište Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a u planu je i proširenje na proizvodnju bukovače.

“Do sada smo proizveli oko devet tona šampinjona. Јoš smo u fazi uhodavanja i pripremanja osoblja i objekata. Ipak, mi se  spremamo da po drugom aspektu standardizacije, koju smo već počeli, budemo jedan ozbiljan proizvođač šamšinjona na ovim prostorima. Radimo studije da proširimo kapacitet za uzgoj bukovače, koja je veoma zanimljiva za tržište”, rekao je Stanko Vujković, direktor Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Planiraju proširenje proizvodnje na svih šest ljubijskih tunela. U njima je moguće proizvesti oko 150 tona šampinjona godišnje.

Rudnik željezne rude “Ljubija” jedan je od dobavljača novog energenta, drvene sječke za potrebe novog pogona prijedorske Toplane. U izradi je studija o kapacitetima centralnih ljubijskih rudišta za potrebe željezara u Zenici i Smederevu, a rudnik trenutno zapošljava 13 radnika.

RTRS