Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pitanje referenduma u Srpskoj legalizovano i da će referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH biti realizovan kada bude ostvaren konsenzus.

“U uslovima kada je pravosuđe u BiH pokazalo svoju nesposobnost da procesuira Nasera Orića smatrali smo da taj konsenzus u Republici Srpskoj možemo postići i da treba da idemo na referendum, ali onda smo dobili ‘savez za rikverc’ koji je glasao protiv. Vjerovali smo da možemo da izgradimo društveno javni konsenzus, ali, nažalost, opozicija nije bila za to. Bez konsenzusa mi nećemo ići na referendum”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlast u Srpskoj je vjerovala da će opozicija prihvatiti referendum, ali oni su bili protiv.

“Ušli smo i u procedure, opet, vjerujući da možemo da izgradimo konsenzus. Sada čujem da kažu zašto se ne objavljuje odluka o referendumu. Još ne znam da li je to podrška referendumu ili je to cinizam – ako je podrška onda idemo u dobrom pravcu, vratićemo se u parlament i ojačaćemo podršku referendumu, a ako nije čekaćemo tu podršku”, naglasio je predsjednik Srpske.

Kada hoćete da nešto nećete, kao što je slučaj sa opozicijom u vezi sa referendumom o radu Suda i Tužilaštva, kaže Dodik, onda čujete ove u “savezu za rikverc” kako pitaju šta dan poslije, a nijednom nisu rekli šta dan poslije u vezi sa referendumom o Ustavnom sudu BiH.

“Kako je važan dan poslije kada je riječ o Sudu i Tužilaštvu, a nije o važan kada je u pitanju Ustavni sud”, upitao je Dodik, istakavši da to govori da “savez za rikverc” igra igru, ali da ta igra nije njihova.

On je dodao da predstavnici Saveza za promjene “provode politiku stranaca i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića”.

SRNA