Savez za promjene pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, navodeći da će u suprotnom “potpisati izdaju srpskih nacionalnih interesa”.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je to zadnja instanca na kojoj se ovaj zakon može zaustaviti i spriječiti da Srbi postanu manjina u policijskim strukturama Republike Srpske.

On je naveo da prihvatanje amandmana na zakon o policiji i unutrašnjim poslovima od strane vladajuće koalicije predstavlja “izdaju srpskih nacionalnih interesa”.

“Usaglašavanjem amandmana koalicije ‘Domovina’ uvedena je praksa koja ni u jednom zakonu od 2000. godine do danas nije postojala kada je u pitanju nacionalni sasatav policijskih službenika. Ovo je rezultat direktne nagodbe s tom koalicijom da bi podržavali Vladu Republike Srpske”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare Saveza za promjene u Banjaluci.

Čavić je napomenuo da je Savez za promjene protiv referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer smatra da taj referendum neće dovesti do onoga što narod očekuje, a to je ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je predsjednik Republike Milorad Dodik “kočničar raspisivanja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Službenom glasniku”.

“Savez za promjene je donio odluku da neće podržati bilo kakav drugi referendum dok se ne sprovede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH”, poručio je Govedarica.

SRNA