Izgradnja autoputa Doboj-Prnjavor u završnoj je fazi i sredinom ljeta dionica duga 36 kilometara mogla bi biti puštena u saobraćaj.

Gradilište u Јohovcu kod Doboja i trasu od Prnjavora do Doboja, obišao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim radovima.

Dva sloja asfalta od Doboja do Prnjavora postavljena su na skoro cijeloj dionici od 36 kilometara. Preostao je treći sloj i okonča izgradnja objekata na autoputu.

– Prioritet je da se završe objekti koji su u toku izgradnje, prvenstveno tunel u Slatincima i most preko rijeke Ukrine”, naveo je Dušan Topić, direktor Autoputevi Republike Srpske.

Postavljaju se vertikalna signalizacija, odbojne i zaštitne ograde i zaštita od buke. Sve je po planu, pa i vremenski uslovi.

– Nadam se da ćemo krajem maja imati gotovu novu dionicu kojom će građani moći da prolaze, istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Srpske.

Direktor “Integral inženjering” Slobodan Stanković naveo je da uskoro predstoji puštanje u saobraćaj dionice od 10 kilometara od Mahovljanske petlje do Drugovića radi rasterećenja saobraćaja do Laktaša i Banjaluke.

Kako izgleda dionica od Prnjavora do Doboja uvjerio se i predsjednik Srpske. Kaže da sve ide po planu i najavljuje nove kilometre autoputeva u Republici Srpskoj. Među njima Banjaluka- Mrkonjić Grad i dionica od Rače prema Bijeljini.

– Ideja je da ovaj auto-put, koji je već krenuo iz Banjaluke, završi na koridoru Pet ce, spoji se na njega, a negdje kod Šamca izvdvoji i ide dalje prema Brčko distriktu, te prema Bijeljini i granici sa Srbijom, naveo je Dodik.

Dionica od Doboja do Prnjavora košta 180 miliona evra a od Prnjavora do Banjaluke 160 miliona evra.Sredstva su obezbijeđena od evropskih investicionih banaka.

RTRS