Moskva je iznenađena bezuslovnom podrškom koju Njemačka pruža Ankari, kao i optužbama da je Rusija glavni krivac za cjelokupnu situaciju sa Sirijom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Iznenađeni smo bezuslovnom podrškom koju je njemačka kancelarka Angela Merkel pružila turskim vlastima prilikom njene posjete Ankari, pri tome optužujući Rusiju kao glavnog krivca za sva dešavanja u Siriji, te da bombardovanja utiču na porast izbjeglica“, rekao je on.

Pritom, istakao je Lavrov, ni riječ nije bila izgovorena o rastu terorističke prijetnje i o švercu kroz tursko–sirijsku granicu.

“Preko granice se u Siriju šalju pare i oružje za nastavak borbi, dok se u Tursku doprema nafta“, precizirao je Lavrov.

Moskva je predložila Vašingtonu kompletan plan za rješavanje sirijske krize, rekao je Lavrov i dodao da američke vlasti trenutno razmatraju sve te prijedloge.

“Iako ne želim da otkrijem sve detalje plana, moram istaći da za razliku od američkih kolega koji samo viču kako treba prekinuti borbe u Siriji, mi iznosimo konkretne predloge za rješavanje krize“, rekao je Lavrov i izrazio nadu da Moskva neće morati dugo da čeka na odgovor Vašingtona.

Pored toga, istakao je ruski ministar, Moskva od Vašingtona konstantno dobija molbe za pomoć kada je riječ o krizama u Siriji i Ukrajini, iako je u isto vrijeme optužuje za mnogo toga što se događa u tim zemljama.

“Oni se trude da nametnu Moskvi odgovornost za mnogo toga što se dešava u Siriji i Ukrajini. Istovremeno, oni stalno dolaze kod nas tražeći pomoć kada je u pitanju rješenje za sirijsku krizu“, rekao je Lavrov.

Rukovodstvo NATO–a i mnogih evropskih zemalja preuveličavaju mit o ruskoj prijetnji, izjavio je Lavrov.

“Čelnici Sjevernoatlantske alijanse, kao i čitavog niza zapadnih zemalja, pogotovu Velike Britanije, Skandinavije i naših susjeda iz Pribaltika, razduvavaju mit o ruskoj prijetnji i o planovima Rusije da napadne Švedsku ili neke od zemalja u našem okruženju“, rekao je on.

Uprkos tim optužbama, Rusija i dalje osjeća veliku podršku mnogih svjetskih zemalja, rekao je on i dodao da glavni problem predstavljaju mediji koji šire zapadnu tačku gledišta.

sputniknews.com