U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba likovne umjetnice Mirjane Jukić pod nazivom “Slike” kojom je počela ovogodišnja izložbena sezona u ovoj ustanovi kulture.
Izložbu je otvorio direktor prijedorske “Galerije `96” Tihomir Ilijašević koji je rekao da je riječ o izuzetnim slikama nastalim u posljednje dvije godine.

Autor Mirjana Jukić je istakla da se slikarstvom bavi od 1990. godine, da je pohađala školu slikarstva i grafike kod umjetnika Ude Ajzenahera, a potom intenzivne seminare slikarstva kod poznatih likovnih umjetnika širom NJemačke.

muzej izlozba (2)“Radim i danas, i to tehnikom akrilik. Večeras je izloženo 27 radova rađenih kombinovanom tehnikom i akrilom na platnu i papiru”, rekla je Jukićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je istakao da će sugrađani izložbu moći da pogledaju do kraja februara, a da je izložba rezultat konkursa koji je prvi put raspisan u istoriji Muzeja.

“Umjetnički savjet je izabrao da Mirjana Jukić ima u ovoj izložbenoj sezoni samostalnu izložbu. Već vidimo koje su prednosti konkursa, a to je taj kvalitetan likovni sadržaj za prijedorsku publiku”, rekao je Radonjić.

On je istakao da ta vrsta žirirane izložbe ima daleko veći značaj u biografiji umjetnika.

Radonjić je dodao i da će nakon Jukićeve, tokom ove izložbene sezone u Muzeju Kozare izlagati i Darko Đurović iz Podgorice i Tamara Žderić iz Beograda koji su, takođe, izabrani putem konkursa.

Sezonu će upotpuniti ranije dogovorene izložbe Radovana Kragulja i Dragana Dragića, izložba grafike iz umjetničke zbirke Muzeja, te izložba djela nastalih u Likovnoj koloniji “Rakani”.

“Posebno bih istakao Međunarodni bijenale radova na papiru koji se prvi put održava u Prijedoru, za koji je konkurs otvoren do kraja marta tako da će do kraja godine biti za svakoga po nešto u Muzeju Kozare”, istakao je Radonjić.

SRNA