Dobrobit vode s limunom ili jabukovim sirćetom naveliko je poznata. Umesto ova dva napitka sve se više ljudi u poslednje vreme okreću novom – slanoj vodi.

Često slušamo o tome koliko je so u prekomernim količinama loša za naše zdravlje, ali retko se priča o njenim dobrobitima i pozitivnom učinku na organizam.

Tačnije, kombinacija čiste morske soli i vode kao deo redovite prehrambene rutine može da regeneriše naš organizam zahvaljujući mineralima u ovom napitku velike nutritivne vrednosti.

Pomešajte 3 dlc vode s malim prstohvatom soli i popijte uz doručak ili tokom dana, a u nastavku pročitajte koje su dobrobiti slane vode.

1. Pravilna hidratacija

Poznato je da je moguće popiti i previše vode, a u tom slučaju u organizmu dolazi do nedostatka natrijuma koji vodi do hiponatremije. So istovremeno pomaže telu da apsorbuje vodu i održava balans natrijuma u organizmu.

2. Detoksikacija

Slana voda sadrži minerale koji pomažu u prirodnoj detoksifikaciji tela i izbacivanju štetnih toksina, a takođe ima i antibakterijska svojstva pa tera bakterije iz organizma.

3. Probava

So aktivira žlezde u ustima koje potom ispuštaju protein koji pomaže u pravilnoj razgradnji hrane i tako znatno olakšavaju probavni process. Uz ovaj napitak nadutost će postati samo uspomena.

4. San

Za one koji pate od nesanice slana voda mogla bi da bude rešenje za neugodne probleme. Prirodni minerali u soli smiruju telo i nervni sistem i smanjuju nivo kortizola u telu, takozvanog hormona stresa koji nam često ne da da spavamo.

5. Koža

Svi želimo da imamo zdravu i lepu kožu, a u tome nam takođe pomažu minerali koje nalazimo u soli. Oni reduciraju akne, osip, ekcem i održavaju kožu glatkom i čistom.

24sata