U kakvoj zemlji živimo, najbolje će ilustrovati nekoliko sljedećih primjera potpuno šizofrenog političkog ponašanja u BiH. Samo u posljednjih desetak dana, svjedočili smo slučajevima potpunih promjena stavova, klasičnim zamjenama teza, političkoj nedosljednosti, vladajućoj bahatosti, opozicionoj kratkovidosti ili jednom riječju – pravoj političkoj šizofreniji.

Primjer prvi: Funkcioneri SNSD-a godinama i s pravom osporavaju legitimitet pravosuđa BiH. Nakon što je Tužilaštvo BiH demantovalo da vodi istragu protiv njihovog šefa i predsjednika Srpske Milorada Dodika, funkcioneri SNSD-a danima su kukali zato što Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Dodika. Šizofrenija!

Primjer drugi: Opozicija tražila od Dodika da ne potpiše zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, a kada ih je praktično poslušao i zakon vratio u NSRS, opozicionari su ga napali. J… lud zbunjenog!

Primjer treći: Dodik licemjerno odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i prebacio odgovornost na opoziciju, od koje je tražio da podrži referendum. Opozicija odgovorila da neće podržati nijedan stav SNSD-a, dok ne bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Koji inače ne podržavaju. Opšte ludilo!

Primjer četvrti: SNSD sa “Domovinom” usaglašavao amandmane na zakon o policiji i to u skladu sa zakonima koji tretiraju nacionalnu zastupljenost u institucijama, a koje je nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič. SNSD istovremeno osporava sve odluke visokih predstavnika. Dosljednost, šta li je!

Primjer peti: “Domovina” tvrdila da se Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima vrši diskriminacija bošnjačkog naroda, a istovremeno iz sve snage podržava odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike, koja je donesena preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija! Bahatost i bezobrazluk!

Primjer šesti: Narodna skupština RS usvojila zaključke o prekidu saradnje sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH. Poslije nekoliko dana, direktor Policije RS Gojko Vasić potpisao je sporazum o saradnji sa direktorom SIPA Pericom Stanićem. Koga briga za zaključke NSRS!

Primjer sedmi: Savjet ministara BiH usvojio mehanizam koordinacije, a Denis Zvizdić potom tražio saglasnost za njegovo usvajanje. Evropski put!

Elem, ko konta zašto se sve ovo ovako radi, taj ili je u samom vrhu neke političke partije ili nije normalan!

Press