Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je danas da će da pošalje milione izbjeglica iz Turske u EU, nakon što je NATO pristao da rasporedi brodove u Egejskom moru da bi ublažio migrantsku krizu.

U govoru u Ankari Erdogan je ponovo osudio politiku Zapada u izbjegličkoj krizi i potvrdio da je zaprijetio liderima EU na sastanku u novembru da će Turska da kaže “zbogom” izbjeglicama.

Erdogan je rekao da Turska ima svako pravo da izbaci izbjeglice iz zemlje ako to želi.

“Nama na čelu ne piše ‘idiot’. Bićemo strpljivi, ali ćemo uraditi to što moramo. Nemojte da mislite da su avioni i autobusi tu tek onako”, rekao je Erdogan, prenosi AFP.

Grčki sajt “Јurotudej” javio je ranije da je na samitu G20 u Antaliji u novembru Erdogan zaprijetio u razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom i Evropskog savjeta Donaldom Tuskom da će Evropu preplaviti migrantima.

“Možemo da otvorimo vrata Grčke i Bugarske u svako doba i ukrcamo izbjeglice u autobuse”, rekao je on tada.

Erdogan je danas rekao da je ponosan na svoju izjavu. “Odbranili smo prava Turske i izbjeglica. Rekli smo Evropljanima: `Žao nam je, otvorićemo vrata i reći zbogom migrantima`”, rekao je danas Erdogan.

Erdogan je oštro napao i UN koje su pozvale Tursku da primi desetine hiljada sirijskih izbjeglica iz Alepa, koje su na granici sa Turskom, rekavši da su UN potrošile manje od pola milijarde dolara tokom ove krize.

“Sram vas bilo!”, rekao je Erdogan, rekavši da bi UN trebalo da kažu drugim zemljama da preuzmu izbjeglice iz Turske.

SRNA