Nigerijski ljekar Filip Ndžemanze pristaće da srpskim istražiteljima dostavi dokaze i svjedoči o trgovini organima u koju je uključen bivši vođa OVK Hašim Tači, piše danas “Blic”.

– Stojim iza svake riječi koju sam izgovorio protiv Tačija i Okoroče (milijarder i guverner Imo oblasti u Nigeriji). Sve informacije i dokaze o ilegalnoj trgovini organima spreman sam da podijelim sa bilo kojom zvaničnom institucijom, uključujući i srpsko tužilaštvo – rekao je Ndžemanze za taj list.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo je juče nadležnim organima Nigerije zahtjev za obavljanje razgovora sa doktorom Ndžemanzijem, ljekarom koji je izjavio da je Tači, zajedno sa Rohasom Okorocom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na sjeveru Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svjedoka.

U saradnji sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, uz podršku institucija Srbije, saslušano je više od 200 svjedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

Blic/RTRS