Vrh SDS-a ponudiće poslaniku ove stranke u Narodnoj skupštini RS Zlatku Maksimoviću preuzimanje čelne pozicije u Gradskom odboru SDS-a Bijeljina u zamjenu za njegovo odustajanje od kandidature za gradonačelnika Bijeljine na predstojećim lokalnim izborima. Ako Maksimović odbije ovu ponudu, biće izbačen iz stranke, ali i iz fotelje direktora bijeljinskog Doma zdravlja, saznaje Press.

Kako za naš list otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz vrha najveće opozicione partije u RS, lideru SDS-a Mladenu Bosiću, kao i većini članova predsjedništva te stranke, dozlogrdili su Maksimovićevi višemjesečni pokušaji da se preko pojedinih medija i poluzvaničnih kanala promoviše kao protivkandidat Miće Mićića za gradonačelnika Bijeljine. Upravo zbog toga, Bosić će, tvrde naši sagovornici, uskoro održati sastanak u četiri oka s Maksimovićem i iznijeti mu ponudu “koja se ne odbija”.

– Od kada je Mićo Mićić najavio da će se kandidovati za još jedan gradonačelnički mandat, Maksimović se nikako ne smiruje i na sve načine pokušava da ospori njegovu kandidaturu. Prvo je u određenim krugovima počeo da javno priča o tome da će napustiti SDS i samostalno se kandidovati za gradonačelnika Bijeljine ukoliko Mladen Bosić i vrh stranke ponovo podrže Mićića, a zatim osnovao i Udruženje građana “Uspješna Srpska”, za koje mnogi predviđaju da bi do održavanja lokalnih izbora trebalo da izraste u političku stranku. S obzirom na to da su lokalni izbori pred vratima, vrh SDS-a odlučio je da konačno “presiječe” stvar i Maksimovića vrati u okvire stranačke discipline, ili bi, u protivnom, dobar izborni rezultat u Bijeljini mogao doći u pitanje zbog sukoba koji već predugo tinja između Mićića i Maksimovića – ističu naši sagovornici.

Štap i šargarepa

Oni tvrde da će stranačko “disciplinovanje” pobunjenog SDS-ovog funkcionera biti po principu štapa i šargarepe, odnosno da će Maksimoviću biti ponuđena nagrada u vidu postavljanja na mjesto šefa bijeljinskog SDS-a ukoliko prestane sa pričom o svojoj kandidaturi za gradonačelnika, ili mu, u protivnom, slijedi žestoka odmazda, izbacivanje iz stranke, pa čak i iz fotelje direktora Doma zdravlja u Bijeljini.

– S obzirom na to da Maksimović ne obavlja nijednu značajnu funkciju unutar svog matičnog stranačkog odbora, Bosić je spreman da mu ponudi da zamijeni Miću Mićića na čelu GO SDS-a Bijeljina. Više od toga neće dobiti jer ni Bosiću, niti bilo kome drugom u vrhu stranke ne pada na pamet da se konfrontiraju sa Mićićem, koji je SDS-u obezbijedio bezbroj izbornih pobjeda u drugom najvećem gradu u RS. Ukoliko ne pristane na ponuđeno, Bosić će dati odriješene ruke Mićiću da se sam obračuna sa Maksimovićem, što bi podrazumijevalo i njegovu smjenu s mjesta direktora bijeljinskog Doma zdravlja, odnosno sa pozicije zahvaljujući kojoj je Maksimović i uspio da se progura do pozicije narodnog poslanika i za sebe obezbijedi pristojan medijski prostor – kažu izvori Pressa.

Spreman na kompromis!

Sagovornici našeg lista iz vrha SDS-a, koji su insistirali na anonimnosti, ističu da jučerašnje saopštenje Maksimovićevog Udruženja “Uspješna Srpska”, kojim se demantuju navodi članice GO SNSD-a Milice Marković o tome da će “Uspješna Srpska” tražiti da Mladen Bosić podnese ostavku zbog kontroverznog usvajanja mehanizma koordinacije, predstavlja prvi znak spremnosti Zlatka Maksimovića na kompromis sa vrhom stranke.

– Javno ograđivanje od izjave Milice Marković pokazalo je da Maksimović ne želi dalje produbljavanje sukoba sa Bosićem – zaključuju naši sagovornici.

Press