Specijalno tužilaštvo Republike Srpske traga za još dva lica zbog sumnje da su bila umiješana u spektakularnu pljačku blindiranog kombija “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka-Gradiška, iz kojeg je 22. septembra prošle godine ukradeno 617.000 maraka, otkrio je juče tužilac Mladen Mitrović.

U prijedlogu za produženje pritvora osumnjičenima Mitrović je naveo da tužilaštvo traga za kupcem automobila “audi A6”, korišćenim u pljački, kao i za čovjekom koji je razbojnicima pomogao u bjekstvu. Time je broj osumnjičenih zaokružen na devet, a do sada je identifikovano i uhapšeno sedam lica.

To su suspendovani pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice te suvlasnik auto-centra “Kvatro” Oleg Banda (31) iz Banjaluke i radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša. Inđić i Janjuz se brane sa slobode, a tužilaštvo je za ostale zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca zbog takozvanog uznemirenja javnosti i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli da sakriju dokaze i utiču na svjedoke.

Planirali prepade

U prijedlogu za produženje pritvora tužilaštvo je Malića označilo kao vođu zločinačkog udruženja koje je “planiralo pljačke banaka i vozila zaštitarskih agencija za transport novca”. Kao razlog da osumnjičeni ostanu iza brave tužilaštvo je navelo da veći dio ukradenog novca nije pronađen, kao i da se traga za još dva lica čiji je identitet nepoznat.

– Ostalo je da se utvrdi ko je od jedne banjalučke porodice kupio automobil “audi A6” koji je korišćen u pljački. Utvrđuje se i identitet lica koje je, nakon bjekstva sa Kozare, automobilom prevezlo osumnjičenog Malića i Bandu iz naselja Tunjice do određene lokacije u gradu – navodi se u prijedlogu za pritvor.

Branioci osumnjičenih smatraju da je prijedlog za pritvor neosnovan i predložili da njihovi klijenti budu pušteni na slobodu, a da im budu izrečene mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje brane četvoricu osumnjičenih, navele se da u ovom predmetu uopšte nema oštećene strane jer se ne zna čiji je novac opljačkan.

Nema oštećenog

– Nema dokaza čiji je to novac i to znamo samo iz medija i izjava nekih osumnjičenih. Nema dokaza ni koliko je novca ukradeno. Što se tiče “uznemirenja javnosti”, kako to da javnost nije uznemirena činjenicom da su osumnjičeni Inđić i Janjuz na slobodi – pitala je advokatica Jadranka Ivanović.

Kuzmićev branilac, advokat Mirko Dabić, takođe smatra da nema osnova za produženje pritvora jer su dokazi protiv njegovog branjenika već prikupljeni. U odnosu na Kuzmića tužilaštvo je navelo da je on dio opljačkanog novca dao jednom svjedoku koji je to u svojoj izjavi i potvrdio.

– Nema osnova da se Kuzmić tereti za organizovani kriminal i razbojništvo i tu se samo može raditi o pomagačkoj ulozi. On ne spori da je ostalima poslao obavještenje (Popoviću poslao šifriranu SMS poruku: “Ljubavi, krenula sam!”, op.a). Nije bio direktni izvršilac, a od osumnjičenih poznaje samo Popovića – istakao je Dabić.

Uz prijedlog za pritvor tužilaštvo je sudu dostavilo i zapečaćenu žutu kovertu sa dokazom, koji neće biti razmatran pri odluci o pritvoru jer odbrani nije dostupan. Odluku o produženju pritvora sud će donijeti danas.

Podsjetimo, maskirani razbojnici su na autoputu “audijem” presreli blindirani kombi, koji je u Zagreb prevozio novac Unikredit banke. Razbojnici su iz automatskih pušaka zapucali na kombi i natjerali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor, a tom prilikom ranjen je radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić.

Nemoralna ponuda

Aleksandra Metlić, branilac Aleksandra Popovića, u sudu je navela da je Specijalno tužilaštvo njenom klijentu nudilo nagodbu.

– Nudili su mu da potpiše unaprijed sastavljenu izjavu. Rekli su mu da će ga pustiti da se brani sa slobode ukoliko to uradi – rekla je Metlićeva.

Tužilac Mladen Mitrović odgovorio je da to nije tačno i da se radi o izmišljotini. Bijesan zbog takvih navoda, sudija Srđan Forca pitao je Popovića šta je zapravo istina, a ovaj je odgovorio da mu je jedan istražilac tužilaštva rekao da će ga pustiti ako prizna djelo i potpiše izjavu.