Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, nakon neviđene kampanje koja se vodi protiv njega, napisao je pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem kaže da doživljava niz napada na ulici, gdje ga vrijeđaju da je četnik.

Pismo je Pupovac uputio i drugim najistaknutijim hrvatskim političarima, premijeru Tihomiru Oreškoviću, predsjedniku Sabora Željku Rajneru, potpredsjednicima vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

Pupovac kaže da je i lično bio izložen netoleranciji i govoru mržnje, na gori i direktniji način nego u ratnim godinama devedesetih.

“Doživio sam u društvu svojih prijatelja, studenata, da nepoznati ljudi pljuju na mene ili me pozdravljaju ‘Za dom spremni’. Izvikivali su mi i ‘Pupovče, četniče, idi uSrbiju'”, piše on.

Pupovac na četiri strane piše o porastu netolerancije i mržnje u Hrvatskoj, prije svega prema nacionalnim manjinama i Srbima u Hrvatskoj. Posebno smatra zabrinjavajućim da neki članovi hrvatske vlade i političari prelaze preko toga i daju zapravo podršku za tu kampanju.

Predsjednik SNV-a naglašava da se godinama nastojalo smiriti tenzije i graditi toleranciju, a da se sada to razara pred očima svih. Time se u Hrvatskoj ugrožava elementarna demokratska dostignuća, politička i društvena stabilnost.

Pupovac konretno u pismu navodi da je posljednjih sedmica više javnih osoba, od glumaca, novinara, reditelja doživjelo napade i prijetnje i izlive govora mržnje, pa navodi Olivera Frljića, Ninu Violić i mitropolita Porfirija. Aktivisti za ljudska prava Zoranu Pusiću, bratu bivše hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić, upućene su prijetnje smrću i oštećene gume na automobilu.

Pupovac kaže da pismo predsjednici nije uputio da se žali zbog napada na sebe, već da ukaže na netoleranciju i mržnju, čega je sve više. Pupovac poziva Kolindu Grabar-Kitarović da se o tim stvarima počne u Hrvatskoj govoriti, kako bi se izbjegle nove i još veće tenzije.

Odgovor za sada nije dobio, jer se Kolinda Grabar-Kitarović nalazi na službenom putu u Minhenu na bezbjednosnoj konferenciji.

Novosti.rs