Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović predaće sutra u Briselu zahtjev za članstvo u EU ministru spoljnih poslova Holandije, Bertu Kundersu.

Јedan od uslova za predavanje aplikacije bilo je i usvajanje mehanizma koordinacije.

Ovaj dokument ponovo je podigao veliku prašinu, nakon što je usvojen tajno i bez saglasnosti Republike Srpske. I dok srpski predstavnici u Sarajevu tvrde da je pozicija Srpske u usvojenom dokumentu zaštićena, iz Banjaluke pitaju – ako je dobar, zašto je danima čuvan u tajnosti?

Oni koji u Sarajevu sjede u ime Republike Srpske, a koji su pristali na tako usvojen mehanizam koordinacije, tvrde da su nadležnosti Srpske i zaštićene i uvažene.

“Vlada Republike Srpske još nije rekla da li zaista tamo nešto ne valja. Ako misle da nešto ne valja da konačno kažu šta je to i da popravimo, napravićemo izmenu koju treba”, kaže Igor Crnadak ministar inostranih poslova BiH.

Sve je to rečeno, samo Crnadak nije shvatio, odgovara premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Crnatkova priča kako je u Kolegijumu za evropske integracije zadržana pozicija predsjednika Vlade Republike Srpske i kako je zadržan konsenzus pri odlučivanju je samo bezuspješni pokušaj da se opravda što nije ispoštovao zaključke institucija Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

“U prvobitno definisanom sastavu Kolegijuma, kroz ulogu koju su imali predsjedavajući Savjeta ministara i dva entitetska premijera bila je zaštićena uloga Republike Srpske s obzirom na činjenicu da Srpska raspolaže sa više od 70 odsto ustavnih ovlaštenja za provođenje evropskih obaveza. U izmijenjenom konceptu Kolegijuma, uloga entitetskih premijera je svedena na nivo kantona i Brčko distrikta, a uloga entietskih premijera pripisana je i “velikodušno dodijeljena” zamjenicima predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ono što Crnadak ne želi da razumije jeste činjenica da predsjedavajući Savjeta ministara ili njegov zamjenik, sve i kad dolaze iz Reepubliku Srpsku, ne mogu djelovati u ime Vlade Republike Srpske, već to mogu jedino njeni predstavnici”, rekla je Cvijanovićeva.

Osim toga, Kolegijum je napravljen po uzoru na takozvani Državni odbor za investicije koji su već ranije osporili i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske.

Što se tiče načina odlučivanja i tu je napravljena suštinska izmjena, ali i greška, jer se umjesto opšteg konsenzusa sadašnjom Odlukom, koju je usvojio Savjet ministara, predviđa konsenzus prisutnih, kaže Cvijanovićeva.

Šta god objašnjavali ministri u BiH, Republici Srpskoj ostaje gorka činjenica da je Savjet ministara tajno i bez konsultovanja sa entitetskim vladama usvojio Odluku o sistemu koordinacije, poručio je ministar finansija.

“Vlada Republike Srpske analizirala je tu odluku na sjednici održanoj prošle sedmice i uvidjeli smo da se ona značajno razlikuje od modela iz 2013. godine na koji su ranije dali saglasnost i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, a naknadno i Savjet ministara BiH i Vlada FBiH. Bio sam jedan od učesnika u ime Vlade Srpske na sastanku entitetskih premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je održan 30.januara u Banjaluci i tada nijednom riječju nije pomenuto da je Savjet ministara već usvojio sporni akt”, izjavio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

A tada je, podsjeća Tegeltija, rečeno da je među federalnim akterima postignuta saglasnost u pogledu pozicije kantona u sistemu koordinacije i da će Vladi Srpske biti dostavljen tekst Odluke kao radna verzija, da bi u narednim danima mogla da dostavi svoje komentare.

Međutim, to se nije desilo. Iz Banjaluke postavljaju pitanje – zašto se srpski ministri nisu borili za poziciju Republike Srpske, već su palicu prepustili Denisu Zvizdiću? Opozicija nepromijenjenog stava.

“Mi sutra predajemo aplikaciju, procedura ide dalje, to se više ne može zaustaviti, mehanizam se može dopuniti određenim stvarima, ali da bismo to mogli da uradimo moramo znati šta ne valja”, kaže Igor Crnadak.

Ako je taj mehanizam koordinacije koji je usvojio Savjet ministara BiH dobar za Republiku Srpsku, kako to tvrdi opozicija, zašto su ga onda usvojili u `sarajevskoj ilegali` i zašto su ga držali u tajnosti 15 dana, pitaju u SNSD-u.

“I konačno, postavlja se pitanje zašto su se uopšte upuštali u takvu stvar, definisali neki novi model koordinacije, a da nisu obavijestili institucije Republike Srpske i tražili njihovo mišljenje, znajući da su one te koje će sprovoditi evropske obaveze u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima”, smatra Igor Žunić, poslanik SNSD u NS RS.

I tako je, po ko zna koji put, o važnim pitanjima odlučeno bez stava institucija Srpske. Očigledno je da bilo kakvo usaglašavanje nije bila namjera, već samo fingiranje komunikacije i navodne uključenosti svih, poručuje Tegeltija.

Sad je, kaže, jasno da je Savjet ministara sve to odigrao na svoju ruku, služeći se sastankom u Banjaluci samo kao pokrićem.

RTRS