Predsjednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, nekada najbolji vaterpolista naše planete, nedavno je stavio na aukcijsku prodaju 24 medalje koje je s reprezentacijama Srbije i Jugoslavije i raznim klubovima osvajao na najvećim svjetskim takmičenjima.

Pošto je najmanja početna cijena jedne medalje 3.000 evra, a za olimpijske medalje iznosi 10.000 evra, Šapić može da zaradi i do 100.000 evra. A neće zaraditi ništa. Sav novac je namijenjen za liječenje djece i pripašće Humanitarnoj fondaciji “Novi Beograd”, čiji je Šapić osnivač. Fondacija je do sada obezbijedila besplatnu terapiju za liječenje 40 osoba, a pokušava da to učini za još 63. Pod okriljem fondacije trenutno se nalazi oko 60 mališana, tridesetak odraslih, osam udruženja i sedam ustanova. Veliki sportista kaže da je na ovu ideju došao suočen s patnjom bolesnih mališana čije porodice mu se obraćaju za pomoć.

Šapić je odigrao 370 utakmica za reprezentaciju Srbije i postigao 933 gola, po čemu je apsolutni rekorder. Bio je najbolji strijelac Olimpijskih igara, 13 godina zaredom bio je najbolji golgeter liga u kojima je igrao, ali odluka da se zbog zdravlja i ljepšeg djetinjstva tuđe djece odrekne svojih medalja njegov je najblistaviji pogodak. Ovaj sportista je 20 godina svojim majstorijama u bazenu unosio radost u milione srpskih domova. Učinio je to i sada. Nema normalnog čovjeka kod koga vijest o njegovoj plemenitoj namjeri nije izazvala dašak topline u duši. Zadovoljstvo je znati da u ovo sve luđe vrijeme jurnjave za nepotrebnim luksuzom, u doba sebičluka, još ima ljudi koji su radi sreće drugih, potpuno nepoznatih osoba, spremni da zakinu sopstvenu porodicu i vlastitu djecu.

Tokom dvije decenije u bazenu, Šapić je davao primjer kako čovjek treba da se bori za klub i svoju zemlju. Sada prodajom medalja u humanitarne svrhe daje primjer kako čovjek treba da se bori za ljude. Zlobnici ga optužuju da se na ovaj gest odlučio zbog predizbornog marketinga. Čak i da je to u pitanju, Šapić zaslužuje poštovanje. Gdje bi nam bio kraj da se i ostali srpski sportisti i političari, koji su upropastili državu, ili kriminalci poput raznih Miškovića, Rankovića, Kostića i ostalih Drakulića, koji su narodu oteli desetine milijardi evra, reklamiraju na ovaj način. S tim što bi oni, opet, davali tuđe i opljačkano, a Šapić daje svoje, pošteno zarađeno na sportskim borilištima širom svijeta.

Press