Često možemo da čitamo o problemima sa kojima se suočavaju gojazni ljudi, ali šta se dešava kada mršavost počne da utiče na zdravlje i ljubavni život?

Svi teže ka čuvenoj zlatnoj sredini. Glorifikovanje mršavih žena i dalje je u punom jeku, ali naučnici su otkrili da u i slučaju mršavosti i gojaznosti situacija može da bude opasna. Ali koji muškarac će da se žali što ima vitku devojku?

Pacijenti u istraživanju su razdvojeni u dve grupe po indeksu 18.5 telesne težine i otkriveno je nekoliko razloga zbog kojih mršave devojke mogu da imaju ozbiljnih zdravstvenih, ali i ljubavnih problema, poput onih koje muku muče sa kilogramima. Obratite pažnju pre nego što bude previše kasno.

Problemi u spavaćoj sobi koji nastaju usled mršavosti

Briga

Vaša porodica i partner vas vole, a kada imate telo koje nije u dobrom zdravstvenom stanju i izgleda pomalo neuhranjeno, njihova glavna briga jeste vaše zdravlje. Bolovanje od anoreksije uzrokuje da izlasci sa prijateljima postanu stvar mučenja, jer u njima ne možete da uživate zbog toga što ste preopterećni, a samim tim vam nije ni do ukusne večere.

Manjak energije

Što manje jedete, mršaviji ste i imate manje energije. Ne samo da je ovo nezdravo za vaše telo, već i za vašu psihu koja ima sve manje želje da izađe napolje i provede se sa partnerom. Vaš libido bi mogao da opadne, pa ćete sebe limitirati kada je reč u mnogim aktivnostima koje uključuju partnera.

Opsesija gubitkom kilograma

Ovo može da se manifestuje na nekoliko načina, kao što je preterano vežbanje i minimalan unos hrane. Oba će rezultirati frustracijom i brigom vašeg partnera. Vaše insistiranje da budete mršavi može da učini da se oni osete kao da nisu dovoljno dobri za vas, a može i da izazove frustraciju i osećaj bespomoćnosti.

Smanjen libido

Kada imate manjak kilograma, postoje velike šanse da vaše telo neće proizvoditi dovoljno hormona da pokrene neke od funkcija tela. To može da rezultira umanjenom seksualnom željom, koja je, kao što možete da predpostavite, veoma loša vest za vašeg partnera.

Bolesti koje uzrokuje mršavost

Zajedno sa manjkom energije, postoji gomila zdravstvenih problema koje mršavost može da uzrokuje. Da li pokazujete neke od sledećih znakova?

Anemija

Ukoliko imate manjak kilograma, vrlo je verovatno da nećete otići kod nutricioniste. Oni koji ne konzumiraju dovoljno gvožđa imaju veći rizik da obole od anemije, bolesti manjka crvenih krvnih zrnaca. Anemija će učiniti da se osećate konstantno umorno, jer organizam teže sporovdi kiseonik kroz telo. Takođe, veoma često možete da se osećate da vam je hladno i kada to realno nije.

Često ste bolesni

Kada je index telesne mase nizak, imuni sistem je pod velikim rizikom. Podložniji ste virusima i prehladama, kao i drugim infekcijama.

Rizik od osteoporoze

Ovaj poremećaj se događa kada kosti postanu osetljive i to ne samo kod mršavih ljudi, već i kod onih koji imaju sitniju građu. Kako starite i vaše kosti postaju sve slabije, kičma više ne može da drži telo i možete da hodate iskrivljeni i pre nego što napunite 40. godina.

Plodnost

Mršave žene često imaju problema sa neredovnom menstuacijom. Iako na prvu loptu ovo nekim žena zvuči kao da su blažene zbog toga, to može da utiče da mogućnost da ostanu u drugom stanju. Slična je stvar i kod muškaraca, kojima sperma može da bude znatno slabija.

Poremećaji u ishrani

Svi su čuli za bulimiju, ali ona je samo jedna od bolesti koja može da se desi organizmu ukoliko ima problema sa manjkom kilograma. Osobe koje same izazovu ove poremećaje najčešće imaju potpuno pogrešnu sliku o sebi i telu, što dodatno pogoršava stvari. Anoreksija je stanje depresije, a ne stanje tela.

Postoje prirodni načini i da dobijete kilažu, kao i da je oduzmete. Vežbanje ne mora da znači gubitak kilograma, već i formiranje telesne mase u skladu sa pravilnom ishranom. Konstukcija tela je važna na svim poljima da bi njegovo zdravstveno stanje bilo na dobrom nivou. A sve to na kraju dana znači – dobar seks.

24sata