Turski premijer Ahmet Davutoglu je optužio Rusiju da se ponaša kao “teroristička organizacija” u Siriji i obećao snažan odgovor.

“Ukoliko Rusija nastavi da se ponaša kao teroristička organizacija i bude tjerala civile da bježe, na to ćemo odlučno odgovoriti”, rekao je Davutoglu u Kijevu, a prenijela je agencija AFP.

On je takođe izjavio da je ruska balistička raketa danas pogodila školu i bolnicu u gradu Azaz na sjeveru Sirije i da je u tom napadu poginuo veliki broj civila, uključujući djecu.

Premijer Turske je rekao da su Rusija i kurdske oružane snage u Siriji YPG zatvorili humanitarnu granicu sjeverno od Alepa i da je cilj zvanične Moskve da međunarodnoj zajednici ostavi samo dvije mogućnosti u Siriji: predsjednika Sirije Bašara al-Asada i takozvanu Islamsku državu.

Davutoglu, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Ukrajini, istakao je i da će njegova zemlja nastaviti da se sveti YPG-u, čije pozicije turska vojska posljednjih dana granatira sa svoje strane granicu, ukoliko te snage budu nastavile sa napadima na grad Azaz.

Tanjug