Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je BiH “kao bolestan čovjek”, koji je bolestan u duši, te da je to rekao i njemačkom kancelaru Angeli Merkel.

“Ta trojica kopredsednika u BiH uvek se lepo druže, ali kako im žive entiteti, kako im žive narodi, to ne pitaj nikog od njih. Pitajte ih svu trojicu – ko je Bosanac od njih. Niko. Gledaju kako da je svako na svoj način podeli”, rekao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci ne žele da dijele BiH, pošto dominiraju, Srbi žele da se odvoje pošto imaju svoju cjelinu, a Hrvati bi se svakako “lepili za Hrvatsku”.

“Najlakše je /predsednika Republike Srpske Milorada/ Dodika optužiti da upropštava BiH, jer on svojom građom i glasom predstavlja dobar cilj, a nije svrha Dejtonskog sporazuma upropaštavanje BiH”, rekao je Nikolić za beogradski “Danas”.

Na konstataciju da Dodik, ipak, insistira na referendumu o sudstvu i tužilaštvu BiH, predsjednik Srbije je rekao da “za ispunjavanje Dejtonskog sporazuma ne treba referendum, već pravni tim, koji će da se izjasni da li je rušenje BiH insistiranje na tačkama na kojima Republika Srpska insistira, za koje je pominjala referendum, pa da vidimo da se ukrste koplja u vezi Dejtonskog sporazuma”.

On je dodao da i Srbija treba jednog dana da ukrsti koplja na Rezoluciji 1244 o Kosmetu, “da se vidi šta je to i ko prihvata kao aksiom da je ona promenjena, a te promene danas nas mnogo koštaju”.

Što se tiče odnosa sa Hrvatskom, Nikolić je rekao da hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarević nije uslovila njegovu posjetu Zagrebu.

On je istakao da ne želi da “raspiruje vatru između Srbije i Hrvatske”, ali da je “veoma zabrinut zbog činjenice da se širi osjećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj”.

“U Srbiji više niko ne pobeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i država. Narod bi kod nas to smatrao glupošću, ali u Hrvatskoj to još postoji. Kampanja se još u Hrvatskoj, na žalost dobija na tome ko će bolje da zaštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožena od Srbije”, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je izgladio odnose sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, nakon izjave da Crna Gora dozvoljava da neko drugi upravlja njome, Nikolić je odgovorio da nema zašta da se izvinjava.

“Nismo se svađali, ali ako ja ne smem da kažem kako žive Srbi u Crnoj Gori, ako ne smem da kažem da će, zbog želje Crne Gore da bude u NATO, biti upropašćena mnoga tradicionalna prijateljstva, pa i ona koja imaju Srbi u Crnoj Gori, onda to nije dobro. I da su uveli sankcije SAD, rekao bih nije dobro”, rekao je Nikolić.

SRNA