Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu odgodila izjašnjavanje o ustavom osnovu i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koje su predložili poslanici SNSD-a i SDS-a.

Komisija je, na prijedlog Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH, usvojila zaključak kojim se od Kolegijuma Predstavničkog doma traži dodatni rok za izjašnjavanje, te Kolegijum zadužuje da zatraži od Savjeta ministara da u roku od 15 dana dostavi mišljenje o ova dva zakonska prijedloga.

Predlažući zaključak, Lovrinović je rekao da je riječ o prijedlozima zakona iza kojih stoje dva kluba poslanika i jedan entitet.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma i član Komisije Borjana Krišto bila je saglasna da se odgodi izjašnjavanje Komisije, navodeći da je Kolegijum već ranije zatražio mišljenje Savjeta ministara, ali da za prošlu sjednicu ovog doma ono nije dobijeno.

“Potrebno je iskoristiti sve što je moguće da bi se došlo do rješenja”, rekao je Momčilo Novaković iz NDP-a, koji je prije više godina u Predstavničkom domu predložio skoro identičan zakon o Ustavnom sudu BiH.

Novaković se složio sa Lovrinovićevim zaključkom, ocijenivši da on predstavlja izraz namjere da se traži rješenje za ovaj problem.

Član Komisije i poslanik SNSD-a Lazar Prodanović takođe smatra da Savjet ministara treba da se uključi u traženje rješenja.

On je istakao da Klub poslanika SNSD-a ostaje pri stavu da navedeni prijedlozi zakona imaju ustavni osnov i da su usaglašeni sa pravnim sistemom BiH.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH na dnevnom su redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma, koji na sjednici 2. februara nije podržao negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o navedenim zakonskim prijedlozima.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, te da je za donošenje odluka potreban glas najmanje jednog sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda i svakog entiteta.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Komisija je danas usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH kojim se uvažavaju preporuke Manivala u cilju dodatnog obezbjeđivanja praćenja finansijskih tokova novca.

Nova zakonska rješenja treba da unaprijede sistem prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama Manivala

SRNA