Nezaposleni demobilisani borac Adil Kaltak (40) iz Sanskog Mosta, njegova supruga Tatjana (33) i sin Almir (10) žive teškim životom i u velikom siromaštvu, bez stalnih izvora primanja.

Kaltak kaže kako već godinama brine o svojoj supruzi koja je teški duševni bolesnik, zbog čega je primorana da koristi skupe lijekove.

Kaže kako već godinama nema stalno zaposlenje, te da povremeno radi teške fizičke poslove i na taj način pokušava zaraditi za život.

“U posljednje vrijeme sve je teže pronaći posao jer je velika ekonomska kriza. Skupljao sam staro željezo, ali se ni to ne isplati više raditi jer je cijena sekundarnih sirovina značajno opala. Već godinama pokušavam pronaći stalno zaposlenje, ali sem praznih obećanja ništa nisam dobio”, očajan je Kaltak. Dodaje da sve što zaradi potroši na kupovinu lijekova za suprugu, te da svakog dana očekuje da mu dođu isključiti struju zbog neplaćenih računa. Kaže kako se posljedice ratovanja odražavaju na njegovo zdravlje, zbog čega ima probleme s kičmom, te nije u stanju obavljati teške fizičke poslove. Muku muče s ogrijevom, kojeg nemaju dovoljno, a kažu da su najčešće više gladni nego siti.

“Vjerujte mi, najteže mi pada kad sin krene u školu i zatraži od mene marku koju nemam. U tim trenucima mi jednostavno dođe da prekratim sebi život”, kaže ovaj demobilisani borac.

Porodica, inače, živi u alternativnom smještaju koji im je dodijelila općina, s obzirom na to da ne posjeduju vlastitu imovinu. Kaltak kaže kako je zahvalan na svakoj pomoći u hrani i neophodnim životnim potrepštinama. Ponosan je na svog sina koji je odličan učenik i talentovan fudbaler. “Moje jedine želje su ozdravljenje supruge i da sina izvedem na pravi put”, kaže ovaj skromni čovjek. Svi koji žele pomoći porodici Kaltak više informacija mogu dobiti na telefon 062/194-360.

NN