Kolegijum svih tužilaca jednoglasno je zauzeo stav da Ružica Јukić ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

Sa svojim istupima, Јukićeva se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i drugi i Pavlović banka, čime izravno vrši uticaj na postojeće istrage i pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima, navodi Tužilaštvo. “Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kolegijum Tužilaštva traži smjenu Јukućeve, te obavještava javnost da nikada neće podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTS.

“Takođe, kolegijum je zauzeo stav da se prema advokatskoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcionisanje advokata Vasvije Vidović zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice. Pošto je ovo odlučna borba za opstanak nezavisnog pravosuđa i BiH, poručujemo građnima BiH da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima”, saopštili su iz Tužilaštva i poručili građanima BiH da su svi građani jednaki pred zakonom.

Nezavisne novine