Bosna i Hercegovina predala je aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, što bi, kako mnogi tvrde ovih dana, trebalo da omogući građanima ove zemlje da konačno lakše prodišu i osjete “dašak svježine” u učmaloj sredini, čiji je vazduh okužen korupcijom, kriminalom i sumanutim izjavama političara koje razaraju sive ćelije u mozgu.

Koliko je ovaj narod ubijen u pojam, ili, još bolje rečeno, koliko mu se živo fućka za sve, izuzev za svakodnevnom borbom za vlastitu egzistenciju, potvrđuju prve televizijske ankete s ulica većih gradova u RS i FBiH. Umjesto oduševljenja time što je BiH predala zahtjev za učlanjenje u porodicu “civilizovanih” evropskih država, što je, između ostalog, predstavljalo lajtmotiv većini ovdašnjih medija koji su pratili događanja u Briselu, nevoljnicima koje su novinari “nahvatali” na ulici ovaj istorijski događaj značio je koliko i evroligaška pobjeda košarkaša Crvene zvezde prosječnom partizanovcu, to jest – ništa!

Fascinantno je da ti obični ljudi, studenti, penzioneri, radnici, koji su pristali da u kamere iznesu svoj stav o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU, mnogo trezvenije razmišljaju o rokovima u okviru kojih bi BiH, jednog dana, mogla da postane punopravna članica elitnog evropskog društva nego brojni debelo preplaćeni i neukusno zadrigli domaći političari. Iako ne znaju baš svaki uslov koji bi BiH trebalo da ispuni do dana kada će postati punopravni kandidat za članstvo u EU, većini ljudi je poznato da od ispunjavanja evropskih uslova nema ništa sve dok se ovdje nešto dramatično ne promijeni.

Konkretno, zemlji u kojoj velikodostojnici vjerskih zajednica mogu da slobodno pozivaju na opštenarodni ustanak zato što je vlasnik neke banke uhapšen zbog sumnje da je počinio ozbiljan privredni kriminal nije mjesto u 21. vijeku. Država u kojoj se svaka akcija pravosuđa i policije automatski smatra udarom na nacionalne interese i ovu ili onu političku opciju ne zaslužuje bolji tretman od onog što ga ima Turska, zemlja koja je još 1987. godine podnijela onu istu aplikaciju koju je BiH predala prije dva dana. A Turska je, bez obzira na to što je posljednjih godina predvode razni bizarni likovi i osmanlijski romantičari, za BiH razvijeni Zapad. U skoro svakom smislu.

Press