Pored političara, starleta, mentalno oboljelih osoba i top-sportista, rijetko se desi da bilo šta drugo skrene pažnju domaće javnosti, međutim, upravo to je uspjelo Banjalučanki Tijani Babić, koja se s Evropskog matematičkog kupa vratila sa zlatnom medaljom!

Zahvaljujući Tijani, mnogi gledaoci rijalitija, dnevnika i cjelodnevnih “zicera” u kladionicama, prvi put su i čuli da postoji evropsko takmičenje u nečemu kao što je to matematika i da je moguće da “naše gore list” ode na takvo takmičenje i pobijedi u konkurenciji od stotinu najboljih iz Evrope i SAD.

Društvene mreže su se “usijale” od čestitki, a poruka mnogih komentatora bila je da su Tijana i njene mlade kolege ti koji zaslužuju podršku i pažnju kao i ulogu modela za mlade, umjesto onih koji su uzurpirali sav medijski prostor, a nazivaju se po modelima automobila, veš-mašina i telefona ili su jednostavno poznati jer je publici smiješno nečije zdravstveno stanje.

Šah i borilački sport

Učenica drugog razreda banjalučke Gimnazije Tijana Babić svjetlosnu godinu je daleko od tog “filma”. Pored matematike, mnogima je odranije poznata kao izuzetna šahistkinja, a trenira i borilačke vještine. Sa takmičenjima iz matematike počela je još u sedmom razredu. Već na prvom nastupu, pokazala je veliki potencijal samim tim što je učestvovala – u godinu dana starijoj konkurenciji. I ne samo da je savladala gradivo za godinu unaprijed, nego je osvojila i dva druga mjesta.

– Počela sam da se takmičim još u sedmom razredu. Te godine sam se pripremala normalno za takmičenja, ali sam sredinom januara saznala da je baš te godine ukinuto takmičenje za sedmi razred. Meni je bilo žao, ali je direktor moje Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” predložio da se takmičim sa osmim. Naravno, da bih uopšte imala šanse morala sam uvježbati gradivo osmog razreda. I eto to sam uspjela uz pomoć nastavnice Milane Popržen. Mada sam se prilično plašila da ću među osmacima biti posljednja i na opštinskom i na republičkom sam bila druga. To što sam već u sedmom savladala gradivo za osmi dosta mi je pomoglo u narednom periodu – kaže Tijana za Press.

Pošto je od starta pokazala da ima talenat, uslijedila su nova takmičenja za koja kaže da su bila “lagana”, a za ovu godinu, osim zlata iz Zagreba, ima još ambicija.

– Sljedeće godine su mi sva takmičenja bila lagana i tad sam prvi put prošla na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu, gdje sam osvojila srebro, kao i naredne godine, u devetom razredu. Prošle godine u prvom razredu Gimnazije išla sam na Balkansku matematičku olimpijadu, gdje sam osvojila bronzu, na Iransku geometrijsku olimpijadu gdje sam osvojila takođe bronzu, na matematičko takmičenje u Trstu, gdje smo učestvovali kao ekipa BiH i naravno na Evropski matematički kup gdje sam bila prva. Ove godine bih željela da učestvujem na Evropskom prvenstvu za žene, na Balkanijadi i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, u zavisnosti od toga na kojim sve takmičenjima BiH bude učestvovala – kaže Tijana Babić.

Podrška u kući i školi

U svemu što radi, Tijanu podržavaju oni čija podrška joj je i najpotrebnija – porodica i škola. Mora  posvetiti vrijeme i trud i ostalim školskim predmetima, a u Gimnaziji joj rado izlaze u susret kada treba da se priprema za neko od takmičenja.

– Imam dobru podršku, pored porodice, škola me oslobodi nekih časova pred takmičenja i to mi mnogo znači, jer mi učenje oduzima prilično mnogo vremena. Pored svih tih obaveza, volim i da crtam, volim da čitam i treniram nindžucu – kaže banjalučka zlatna matematičarka.

IMO – najjače od svih takmičenja

Međunarodna matematička olimpijada (IMO), na kojoj Tijana želi da nastupi, jedan je od najvećih izazova. Prvi put je održana u Rumuniji 1959. godine i najstarija je od svih naučnih olimpijada.

– To je takmičenje koje se održava već veoma dugo i u svijetu je najcjenjenije od svih matematičkih takmičenja. Svake godine organizator je druga zemlja, a sve zemlje koje učestvuju mogu dovesti maksimalno šest predstavnika, osim zemlje domaćina, koja ima mogućnost da formira, ako se ne varam, dva tima. Zadaci se rade dva dana po četiri i po sata i svaki dan se rade tri zadatka. Ti zadaci su obavezno originalni i dobro izabrani od lidera – kaže Tijana Babić.

Press