Osumnjičeni za ratne zločine nad srpskom civilima Edin Sakoč /57/ izručen je danas BiH iz Sjedinjenih Američkih Država.
On je oko 13.00 časova izručen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Institucije SAD su Sakoču oduzele državljanstvo kada je utvrđeno da je davao lažne podatke o svojoj ulozi u ratu u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sakoč je pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO, počinio ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

On je osumnjičen da je, uz upotrebu sile i oružane prijetnje po život, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žene srpske nacionalnosti na području Počitelja, te da je sa njemu poznatim osobama, učestovovao u ubistvu dvije žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon što je izručen pravosuđu BiH, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati osumnjičenog, te nakon toga podnijeti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

“Tužilaštvo BiH sarađuje sa partnerskim institucijama širom svijeta, sa ciljem otkrivanja i lociranja osumnjičenih za ratne zločine, koji se kriju i inostranstvu, te njihovog izručenja pravosuđu BiH, da bi se spriječilo da počinjeni ratni zločini ostanu nekažnjeni”, navedeno je u saopštenju.

SRNA