Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je u Prijedoru da se danas ne treba boriti oružjem za Republiku Srpsku, ali da je potrebno više sloge, ljubavi i jedinstva oko svega onog što je u duhu hrišćanske tradicije srpskog naroda.Savčić je na obilježavanju 22 godine od formiranja Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske rekao da njeni pripadnici mogu biti ponosni na svoju jedinicu i na doprinos koji su dali u stvaranju Republike Srpske.

“To se posebno odnosni na herojstvo i junaštvo koje su pokazali na svim ratištima Republike Srpske i to je poruka svima onima koji danas obavljaju odgovorne dužnosti u Srpskoj i u zajedničkim organima BiH na koji način se brani Republika Srpska, na koji način treba biti spreman, ako je potrebno da se žrtvuje za Republiku Srpsku i na koji način se ona voli”, rekao je Savčić.

On je istakao da je obilježavanje dana ratnih jedinica od ogromnog značaja iz istorijskog ugla, ali i emotivnog sjećanja na određeno vrijeme i određene ljude.

“Ovo je bila prilika da se pripadnici ratnih jedinica okupe i da razmijene određena iskustva, a pored toga uvijek su tu i neizostavno sjećanja na protekla vremena i ja, iako sam bio pripadnik Vojske Republike Srpske, imao sam najveći broj borbenih dejstava sa pripadnicima Specijalne brigade policije i sa Sedmim odredom smo u okolini Prijedora i završili odbrambeno otadžbinski rat”, rekao je Savčić, čestitajući dan formiranja tog odreda.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policija MUP-a Republike Srpske Zlatko Brdar istakao je da je ova godišnjica formiranja odreda mogućnost da se njeni pripadnici prisjete svojih saboraca i da odaju dužnu poštu poginulim drugovima.

“S ponosom se prisjećamo osnivanja, ali i naših poginulih drugova, njihovih vojničkih vrlina, njihove hrabrosti, djela i lika, a ujedno vodimo brigu i o njihovim porodicama”, rekao je Brdar.

Ispred spomen ploče za sedam poginulih pripadnika ovog odreda prislužene su svijeće i služen parastos.

Vijence su osim predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske i ratne komande odreda, položili i predstavnici Centra javne bezbjednosti Prijedor, komande Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, delegacije Trećeg pješadijskog RS puka, delegacija odreda specijalne brigade policije iz Šehovića, Bijeljine i Ilidže te porodice poginulih pripadnika specijalne brigade iz Prijedora.

SRNA